V Indonézii vybuchla sopka, v inej časti sa triasla zem

TASR, SITA | 16.12.2018 11:02, aktualizované: 
Indonézia, Sulawesi, sopka Soputan, dym Foto: ,
Sopka Soputan na indonézskom ostrove Sulawesi vychrlila stĺp hustého popola až do výšky tri kilometre nad kráterom.
Sopka Soputan na indonézskom ostrove Sulawesi vychrlila po nedeľnej erupcii stĺp hustého popola až do výšky tri kilometre nad kráterom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof.

Obete na životoch ani zranenia v dôsledku erupcie 1 785 metrov vysokého stratovulkánu hlásené neboli. Sopečný popol by tiež podľa agentúry nemal ohrozovať plynulosť leteckej dopravy. Úrady nezvýšili stupeň výstrahy a ponechali v platnosti uzavretú zónu v okruhu štyroch kilometrov od krátera.

Indonézia sa nachádza v regióne, kde na seba naráža viacero tektonických platní, preto sú v rozľahlej súostrovnej krajine v juhovýchodnej Ázii zemetrasenia a výbuchy sopiek časté. Na 13 000 ostrovoch Indonézie leží približne 500 sopiek, 128 z nich je aktívnych.

Silné zemetrasenie v provincii Papua

Najvýchodnejšiu indonézsku provinciu Papua zase zasiahlo v nedeľu silné zemetrasenie, informácie o škodách či zranených však zatiaľ nie sú známe. Podľa Geologickej služby Spojených štátov malo zemetrasenie magnitúdu 6,1, pričom otrasy vychádzali z hĺbky 61 kilometrov.

Epicentrum sa nachádzalo asi 144 kilometrov juhozápadne od provinčného hlavného mesta Jayapura. Ľudia podľa úradov v panike vybiehali zo svojich domovov. Indonézia leží v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Ohnivý kruh a zemetrasenia sú tu pomerne časté.