Nemci si viac ochránia strategické odvetvia pred zahraničnými kupcami

ČTK | 17.12.2018 06:54
Nemecká vláda sa po dlhých debatách zhodla na návrhu sprísnenia podmienok pre zahraničné investície do dôležitých hospodárskych sektorov nemeckej ekonomiky.

Návrh, ktorý má podľa správy denníka Handellsblatt v stredu prerokovať kabinet, výrazne zvyšuje vládnu kontrolu nad zahraničnými investíciami. Berlín by odteraz mohol kontrolovať a vetovať obchody, ktoré zahŕňajú nákup najmenej desiatich percent kapitálu nemeckej spoločnosti subjektom z nečlenskej krajiny EÚ. Doteraz je táto hranica 25 percent.

Znížená hranica desiatich percent by sa vzťahovala len na bezpečnostne citlivé oblasti, ako je napríklad obrana, alebo takzvané kritické infraštruktúry. K tým patria napríklad producenti energií, vodovodnej siete, elektronické platobné systémy, nemocnice a doprava. Plánované zníženie hranice hodnoty obchodov, ktoré môžu byť predmetom ministerského veta, je tvrdší ako predstava ministra hospodárstva Petra Altmaiera, ktorý usiloval o zníženie na 15 percent.

Svoj zámer Altmaier odôvodňoval prianím vlády získať možnosť väčšej kontroly spoločností v oblasti obrany a zásadne dôležitej infraštruktúry a ďalších civilných technológií, ktoré sú pre bezpečnosť dôležité. Nová verzia zákona sa bude vzťahovať na spoločnosti, ktoré sa zaoberajú okrem iného odpočúvaním v telekomuniká­ciách, kontrolnými systémami pre elektrárne, dodávkami pitnej vody a čistením odpadových vôd.

V pozadí daných plánov sú silnejúce snahy Nemecka zastaviť čínske investície, najmä do spomínaných oblastí.

Političky z radov Zelených Kerstin Andreaeová a Katharina Drögeová reformné plány „v zásade“ uvítali. Podľa nich nejde o zastrašenie zahraničných investorov, ale o „zdravý pohľad na rozvoj priemyslu a ochranu kľúčových priemyselných odvetví. A k tomu potrebujeme transparentný a spoľahlivý rámec.“