V Odese zakotvila britská vojnová loď. Čierne more nepatrí Rusku, znie z Londýna

ČTK | 21.12.2018 18:47
HMS Tyne Foto: ,
Britská loď HMS Tyne. Jej "kolegyňa" HMS Echo zakotvila v Odese.
Čierne more nepatrí Rusku, vyhlásil britský minister obrany Gavin Williamson v ukrajinskej Odese pri rokovaní so svojím náprotivkom Stepanom Poltorakom. Pred dvoma dňami v prístavnom meste zakotvila britská spravodajská loď HMS Echo, ktorá by v Čiernom mori mala vykonávať cvičenia. Londýn tým chce podľa britských médií vyjadriť podporu Ukrajine.

Bulvárny denník Daily Mail popisuje HMS Echo ako vojnovú loď vybavenú „najmodernejšou špionážnou technológiou“, britské ministerstvo však odmietlo, že by išlo o špionážne plavidlo. Na základe medzinárodnej dohody sa vraj môže v Čiernom mori zdržiavať 21 dní. Bulvárny denník The Sun očakáva, že potom ho v miestnych vodách nahradí jeho sesterská loď HMS Enterprise.

„Dôvod, prečo je HMS Echo tu, je v prvom rade to, že chceme prejaviť solidaritu voči Ukrajine a vyjadriť, že Ukrajina nie je osamotená,“ povedal Williamson. „Tiež však využívame nášho práva navštevovať prístavy ako je Odesa … Toto nie je ruské more, toto je medzinárodné more,“ dodal.

Podľa agentúry Reuters v čiernomorskej oblasti stále panuje zvýšené napätie v dôsledku incidentu z konca novembra, kedy ruskí pohraničníci pri Kerčskom prielive spájajúceho Čierne a Azovské more zadržali tri lode ukrajinského námorníctva a strieľali na ich posádku. Williamson minulý mesiac pri Poltorakovovej návšteve v Británii uviedol, že kým bude Ukrajina čeliť „nepriateľskému konaniu Ruska“, bude mať v Spojenom kráľovstve stabilného partnera.

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov tento týždeň povedal, že Kyjev napriek nedávnemu stretu s Rusmi neupustila od plánov vyslať vojenské plavidlá do Azovského mora. Nespresnil, kedy a v akom počte sa tam vydajú. Zároveň avizoval, že na palubu prizve zástupcu Severoatlantickej aliancie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aby sa presvedčili, že Ukrajina pravidlá plavby dodržiava.