Výbuch v dome na Urale si vyžiadal sedem mŕtvych a desiatky nezvestných

TASR, ČTK | 31.12.2018 07:35, aktualizované: 
Rusko Magnitogorsk plyn výbuch dom zrútenie obete Foto: ,
Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk.
Najmenej sedem mŕtvych si vyžiadala dnešná explózia v bytovom dome v Magnitogorsku na Urale na predele európskeho a ázijského Ruska; výbuch najskôr zavinil plyn. Sedem ľudí sa podľa agentúry Interfax podarilo vyslobodiť z trosiek živých a úrady stále nevedia o osude asi štyroch desiatok obyvateľov domu. Prvá bilancia nešťastia uvádzala až 79 nezvestných. Miesto nešťastia navštívil prezident Vladimír Putin, ktorý vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Na mieste katastrofy pracujú pri teplote zhruba mínus 20 stupňov Celzia stovky záchranárov, ktorí z trosiek vyslobodili už najmenej 10 živých ľudí. Zo zvyškov budovy vyviedli tiež 16 ľudí, ktorí prežili bez ujmy na zdraví. Mrazivé počasie znižuje nádej na to, že sa v troskách podarí nájsť ešte ďalších preživších.

zväčšiť Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa... Foto: TASR/AP, Maxim Shmakov
Rusko Magnitogorsk plyn výbuch dom zrútenie obete Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk.

Do Magnitogorska okrem Putina pricestovali aj minister pre mimoriadne situácie Jevgenij Ziničev a ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová. Ruský prezident sa mal pôvodne zúčastniť na oslavách príchodu Nového roka v čiernomorskom letovisku Soči.

K zrúteniu budovy v meste Magnitogorsk, ležiacom na rieke Ural, približne 1400 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, došlo v pondelok pred svitaním, keď väčšina obyvateľov ešte spala.

Po nezvestných pátra v troskách na 1400 záchranárov. Tí tiež evakuovali obyvateľov bytov zo susedných vchodov, ktorým zrejme takisto hrozí zrútenie.

Výbuchy plynu sú v Rusku dosť bežné. Zvyčajne súvisí s nedbanlivosťou a nedodržiavaním pravidiel alebo s chabou údržbou, poznamenala agentúra AP.