Žlté vesty v europarlamente?

Pravda, zah | 03.01.2019 09:15
FRANCE-PROTESTS/ Foto: ,
Protest ľudí v žltých vestách.
Začalo sa to v polovici novembra protestom proti plánovanému zavedeniu ekologickej dane vo Francúzsku. Protesty ľudí v žltých vestách, ktorí sa búrili proti plánom vlády prezidenta Emmanuela Macrona zvýšiť daň na pohonné hmoty, však nezastavil ani ústupok vlády.

Hnutie žltých viest organizované cez sociálne siete, na ktorých sa šírili falošné správy aj útoky na umiernených „hovorcov“ hnutia, pokračovalo v protestoch, ku ktorým sa pridali radikáli krajnej pravice a krajnej ľavice a ktoré sprevádzalo násilie. Žlté vesty vo Francúzsku navyše inšpirovali antiglobalistov v iných európskych krajinách.

Ich požiadavky sú rôznorodé a menia sa podľa aktuálnej situácie – od žiadostí o zvýšenie platov a životnej úrovne, cez boj proti migrácii či za vystúpenie z EÚ. V Británii napríklad používajú symbol žltých viest stúpenci brexitu.

Dá sa predpokladať, že žlté protesty, a to nielen vo Francúzsku, budú aj tento rok pokračovať a ich aktivita sa zvýši pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Špekuluje sa tiež o tom, že žlté vesty budú kandidovať v eurovoľbách. Francúzska krajná pravica im už ponúkla miesta na svojej kandidátke.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ