Brusel v marci pozastaví osobitný odvod pre reťazce

Zdenka Kollárová, Pravda | 21.02.2019 11:21, aktualizované: 
Podľa viceprezidenta Zväzu obchodu Pavla Konštiaka by mala Európska komisia do konca marca vydať predbežné opatrenie na pozastavenie účinnosti osobitného odvodu pre reťazce.

Sťažnosť na odvod podali reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu (SAMO) do Bruselu pre diskriminačnú stránku zákona a pre poskytovanie nepovolenej štátnej pomoci.

"Prebehli a momentálne aj prebiehajú rôzne konzultácie na všetkých úrovniach, ale je na Európskej komisii kedy a ako rozhodne,” hovorí predseda SAMO Martin Krajčovič. Koncom januára dostala európska komisia aj druhú sťažnosť od slovenských obchodníkov za porušovanie pravidiel vnútorného trhu.

V prípade, že sa Brusel prikloní na stranu reťazcov, bude Slovensko musieť vybraté peniaze vrátiť. A to aj s úrokmi. Podobný zákon už komisia zastavila v estónskom Talinne či susednom Maďarsku.

"Takúto informáciu ja osobne nemám. Ani nás nikto nekontaktoval s takouto otázkou,“ povedal pre denník Pravda jeden z predkladateľov zákona o osobitnom odvode poslanec SNS Radovan Baláž. Odkázal nás na ministerstvo pôdohospodárstva. To zatiaľ na otázky denníka Pravda neodpovedalo.

.....

Predseda Mostu – Híd Béla Bugár a poslanec Zsolt Simon majú diametrálne odlišný názor na schválený odvod pre reťazce. Pozrite si ich argumenty vo videu TV Pravda.

Video