Výnimočný rok smartfónov Huawei. Dobehli Apple, chystajú sa na Samsung

ČTK | 22.02.2019 00:00
Celosvetový predaj inteligentných telefónov v minulom roku stúpol o 1,2 percenta na 1,56 miliardy prístrojov.

Čínske spoločnosti Huawei sa vlani podarilo výrazne zvýšiť svoj podiel na trhu na úkor konkurentov Samsung a Apple. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok na svojich internetových stránkach zverejnila výskumná spoločnosť Gartner.

Juhokórejská spoločnosť Samsung vlani zostala na globálnom trhu so smartfónmi jasnou jednotkou, jej predaj však klesol o osem percent na zhruba 295 miliónov prístrojov. Trhový podiel Samsungu sa tak znížil na 19 percent z 20,9 percenta v roku 2017.

Americký konkurent Apple sa udržal na druhom mieste, jeho predaj však klesol o tri percentá na 209 miliónov prístrojov. Tretie miesto obsadila spoločnosť Huawei, ktorá zvýšila predaj o 35 percent na takmer 203 miliónov prístrojov.

Firma Huawei tak výrazne znížila náskok Applu. Jej trhový podiel sa vlani vyšplhal na 13 percent z necelých desiatich percent v predchádzajúcom roku, zatiaľ čo trhový podiel Applu klesol na 13,4 percenta z predvlaňajších 14 percent.

Spoločnosť Gartner vo svojej správe označila minulý rok za „rok Huawei“. Upozornila, že firma Huawei má silnú pozíciu v Číne a Európe a že pokračovala vo zvyšovaní investícií v Ázii a Tichomorí, Latinskej Amerike a na Blízkom východe, aby podporila svoj rast.

Spoločnosť Huawei je v poslednom období v centre pozornosti pre obvinenia zo strany Spojených štátov, že jej zariadenie pre telekomunikačné siete by mohol Peking využívať na špionáž. Firma však tieto obvinenia odmieta.