Zníženie daní firmám je hazard. Veď polovica žiadne neplatí, varuje vládu ekonóm

Branislav Toma, Pravda | 12.03.2019 13:38
"USA si natlačia peňazí koľko chcú, ale Slovensko si to dovoliť nemôže," varuje vládu pred znížením firemných daní ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Smer, SNS aj Most - Híd rokujú o znižovaní daní. V hre je pokles dane z príjmu firiem, dane z príjmu zamestnancov a živnostníkov, DPH na potraviny či odvodov. Baláž je v poradnom tíme premiéra Petra Pellegriniho.

VIDEO: USA firemné dane znížili, prečo by nemohlo aj Slovensko? Kde by bolo vhodné dane znížiť a kde nie? Odkiaľ vziať peniaze na diaľnice? Ako krajina zvládne starnutie obyvateľstva či prechod z montážnej haly Európy? Pozrite si video z ekonómom Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom.

Video

Prípadné zníženie firemných daní zvýši zisky vyvezené do zahraničia a spomalí transformáciu hospodárstva na ekonomiku s vyššou pridanou hodnotou. "Hlavne malé firmy si stále neuvedomujú, že v budúcnosti dosiahnu rast produkcie hlavne vďaka vyššej automatizácii a nie nižším daniam,“ povedal Baláž. Ten považuje za správne znižovanie daní a odvodov jedine v prípade slabo zarábajúcich ľudí. "Tak aby zamestnanci mali výrazne lepší život ako ľudia žijúci zo sociálnych dávok,“ dodal Baláž.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ