Trump odmietol, že by belošský nacionalizmus bola rastúca hrozba

ČTK | 16.03.2019 09:38
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump
Americký prezident Donald Trump znovu odmietol, že by belošský nacionalizmus predstavoval pre svet rastúcu hrozbu. Šéf Bieleho domu tak odpovedal na otázku, ktorý mu jeden z novinárov položil v súvislosti s piatkovým útokom na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorom zahynulo 49 ľudí. Ku streľbe v mešitách sa prihlásil austrálsky pravicový radikál Brenton Tarrant, ktorý uviedol, že ho k činu viedli protiimigračné motívy.

Austrálčan tiež Trumpa spomenul vo svojom manifeste, ktorý zverejnil pred útokom. Amerického prezidenta v dokumente označil za „symbol znovuobjavenej belošskej identity“.

Jeden z reportérov sa v piatok Trumpa opýtal, či vníma celosvetové zvýšenie hrozby belošského nacionalizmu. „V podstate nie. Domnievam sa, že sa jedná o malú skupinu ľudí, ktorí majú veľmi, veľmi vážne problémy. Myslím si, že (útok) na Novom Zélande je práve taký prípad,“ povedal šéf Bieleho domu.

Americký prezident čelil už v minulosti silnému tlaku, aby aktivity radikálnych skupín odsúdil. Stalo sa tak napríklad po násilnostiach vyvolaných akciami belošských rasistov v americkom Charlottesville v roku 2017. Aj vtedy sa Trump vyjadril k násilnostiam iba všeobecne a dával najavo opatrný prístup k belošským radikálom.