Za únos lode obvinili troch migrantov v tínedžerskom veku

TASR | 30.03.2019 15:43
Troch migrantov v tínedžerskom veku v sobotu na Malte obvinili zo zajatia obchodnej lode a z použitia sily a zastrašovania jej posádky, čo je podľa maltskej legislatívy trestný čin terorizmu. Informovala o tom agentúra AP.

Mladých mužov vo veku 15, 16 a 19 rokov podozrievajú v súvislosti s utorňajším únosom ropného tankera Elhiblu 1. Dvaja z nich pochádzajú z Guinei a jeden z Pobrežia Slonoviny.

Kapitán lode povedal, že migranti, ktorých posádka jeho lode zachránila pri pobreží Líbye, začali vzburu a vyhrážali sa použitím násilia, keď zbadali, že loď sa s nimi vracia do Líbye. Podľa kapitána prinútili posádku lode zmeniť kurz smerom do Európy.

Podozriví odmietli priznať si vinu. Sudkyňa Donatella Frendo Dimechová zamietla ich žiadosť o prepustenie na kauciu. Odôvodnila to tým, že v prípade ešte majú vypovedať civilní svedkovia vrátane kapitána a posádky lode a obvinení nemajú väzby na Maltu a ani prostriedky na splatenie kaucie.

Podľa maltskej legislatívy sa nezákonné zmocnenie lode dá považovať za trestný čin terorizmu a môže byť potrestané odňatím slobody v dĺžke sedem až 30 rokov.

Tanker Elhiblu 1 plaviaci sa pod vlajkou ostrovného štátu Palau vzal migrantov na palubu v utorok večer vo vodách, za ktoré je zodpovedná líbyjská pobrežná stráž, a zamieril späť do hlavného mesta Tripolis. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini označil tento incident za „prvý čin pirátstva na otvorenom mori“, ktorého sa dopustili migranti.