Wall Street Journal: Investovať vo východoeurópskych krajinách EÚ je rizikové

ČTK | 10.04.2019 07:00
Pred investíciami vo východoeurópskych krajinách, ktoré sa pripojili k Európskej únii, varuje americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

Poukazuje na rad súdnych sporov, v ktorých figuruje 11 krajín vrátane Českej republiky či Slovenska. V materiáli sa venuje najmä sporu ČR so švajčiarskym investorom Sebastianom Pawlowským a sporu Poľska a americkej spoločnosti Invenergy LLC.

Z 942 sporov investorov so štátom, ku ktorým došlo na svete od roku 1989, bol každý šiesty proti novým členom EÚ a väčšinou voči krajinám, ktoré sa k únii pripojili v roku 2004. Takmer polovicou sa na kauzách v regióne podieľajú spoločne Česká republika a Poľsko, pričom každá z nich čelí viac súdnym sporom s investormi ako Rusko, Čína alebo India, píše denník.

WSJ spomína prípad švajčiarskeho investora Sebastiana Pawlowského, ktorý so štátom vedie arbitráž pre údajne zmarené investíciu do výstavby obytného projektu v českých Benicích. Požaduje 3,13 miliardy ko­rún.

Švajčiarsky developer chcel v tomto mieste postaviť domy s 800 bytmi. Zmena územného plánu, ktorá by výstavbu povolila, bola schválená v roku 2010. Proti sa postavila radnica v Benicích a mestský súd rozhodol, že zmena je neplatná. Dôvodom boli pochybenia pri jej prerokúvaní. To potvrdil v roku 2013 aj Najvyšší správny súd. Pozemky tak boli opäť určené pre zeleň, nie pre výstavbu.

Pawlowski v rozhovore s denníkom povedal, že na rozdiel od jeho projektu aktivity iných Čechov v nepríliš vzdialených oblastiach sa s takými prekážkami potýkať nemusí. To sa týka aj firmy premiéra Andreja Babiša. Zrejme ide o neďaleký projekt rezidenčných víl Park Resort Průhonice spoločnosti Imoba, ktorá je teraz v Babišovom zvereneckom fonde.

Pawlowského firma mimosúdne žiadala od štátu viac ako 2,6 miliardy korún, ministerstvo financií ale jej nárok odmietlo. Hovorkyňa českej vlády Jana Adamcová pre WSJ uviedla, že ministerstvo financií „rozhodlo v súlade s príslušným vnútorným postupom, že neexistujú dostatočné dôvody na urovnanie prípadu“.

Dodala, že v celkovom počte investičných sporov figuruje „bezprecedentný počet špekulatívnych sporov bez pevného právneho základu“ a poukázala na úspešnosť štátu. Podľa údajov UNCTAD Praha od roku 1999 vyhrala 15 z 38 sporov.

Dennék vyzdvihol tiež kauzu americkej energetickej spoločnosti Invenergy LLC, ktorá v roku 2005 otvorila v Poľsku 11 veterných fariem. Dnes sa súdi s poľskou vládou pre zrušené zmluvy a poplatky a za škody požaduje 671 miliónov dolárov. Spoločnosť farmy stále prevádzkuje, ale tie jej prinášajú oproti očakávaniam nižšie príjmy, pretože vláda zrušila niekoľko kontraktov.

Americký úrad, ktorý vydáva výročné správy o investičnej klíme v jednotlivých krajinách, varuje najmä pred Českou republikou, Maďarskom, Rumunskom a Bulharskom, napísal denník WSJ.