Namiesto sociálnej pomoci košický riaditeľ kúpil fotopascu a termovíziu

Robo Hakl, Pravda | 12.04.2019 11:05
fotopasca dom socialnych sluzieb 03 Foto: ,
Na snímke primátor Košíc Jaroslav Polaček ukazuje novinárom fotopascu a termovíziu, ktoré vraj potreboval pri svojej práci bývalý riaditeľ košického Strediska sociálnej pomoci.
Fotopascu či termovíziu vraj potreboval pri svojej práci bývalý riaditeľ košického Strediska sociálnej pomoci. Po kontrole je možné, že sa mesto obráti na políciu.

Riaditeľa strediska mestskí poslanci odvolali vo februári a radnica s ním ukončila pracovný pomer. Akosi však zabudol vrátiť všetky veci, ktoré patrili stredisku a mal za ne zodpovednosť práve riaditeľ.

Podľa primátora Košíc Jaroslava Polačeka tak mal v osobnej karte zapísaný napríklad mobilný telefón a notebook, teda veci, ktoré naozaj potreboval pri práci. No našli tam aj položky ako akumulátorový skrutkovač, digitálny fotoaparát, hydraulický zdvihák… Najviac však prekvapuje fotopasca a monitorovací nočný termovízny prístroj.

Fotopascu či monitorovací nočný termovízny prístroj používajú poľovníci na pozorovanie zveri. Podľa osobnej karty exriaditeľa za termovíziu mestská rozpočtová organizácia zaplatila 1 689 eur a ďalších 285 eur stála fotopasca.

„Bývalý riaditeľ nám týždne odmietal odovzdať veci, za ktoré mal zodpovednosť a boli zakúpené z verejných prostriedkov,“ dodal Polaček. Pokračuje, že niektoré zverené predmety ešte nevrátil, napríklad štyri obrazy s maľbami od košických autorov či tlačiareň.

V suterénnych priestoroch bol aj mraziaci box, evidovaný ako majetok strediska.

„Bol plný klobás a diviny,“ doplnil Polaček s tým, že na tieto skutočnosti ho upozornili bývalí aj súčasní zamestnanci.

Chladničku plnú diviny primátor ukázal vo videu na sociálnej sieti a ešte v ten večer mäso niekto odniesol. „Inak by sme museli všetko odniesť do kafilérie a ešte to aj zaplatiť,“ konštatoval Polaček, ktorý bude požadovať od exriaditeľa vysvetlenie, no ten podľa primátora nepreberá poštu. Spojiť s ním sa nepodarilo ani nám.

Podozrivé nákupy teraz preskúma referát auditu a kontrolingu. Podľa košického primátora môže ísť o zneužívanie verejných zdrojov, a ak sa to potvrdí, nevylúčil obrátiť sa na políciu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ