Nemci krotia optimizmus z výberu daní, bude im chýbať 74 miliárd eur

ČTK | 11.05.2019 12:05
Nemecká vláda bude mať do roku 2023 k dispozícii o 74,1 miliardy eur daňových príjmov menej, než ešte na jeseň minulého roka očakávala. Ukazuje to jej prognóza, ktorú počas týždňa v Berlíne predstavil minister financií Olaf Scholz (SPD).

Koaličná vláda konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) tak bude zrejme musieť lepšie zvažovať niektoré svoje výdavky, ak bude chcieť naďalej udržať vyrovnaný rozpočet.

Pre spomaľujúcu ekonomiku musí nemecká vláda už tento rok počítať s tým, že na daniach vyberie o 5,9 miliardy eur menej, než čakala. Budúci rok má potom rozdiel byť už 12,5 miliardy eur. Ešte výraznejšie – celkovo 124,3 miliardy eur do roku 2023 – je prepad pri započítaní financií, o ktoré prídu spolkové krajiny a obce.

Aj tak by sa ale v absolútnych číslach malo na daniach vybrať ešte viac ako v každom z uplynulých rokov, keď daňové príjmy prekonávali rekordy. Ešte v roku 2017 vďaka nim nemeckej verejné financie skončili celkovo s prebytkom 36,6 miliardy eur, ktorý bol najvyšší od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990.

Teraz si ale nemecká vláda, ktorá pre svoje politické zámery počítala s výrazne vyššími daňovými príjmami, bude musieť podľa pozorovateľov dať väčší pozor, aby sa nevrátila k rozpočtovým deficitom. Tým sa spolkovej republike darí vyhýbať už od roku 2014, keď sa to podarilo dosiahnuť prvýkrát od roku 1969.

V očakávaní spomaľujúceho rastu ekonomiky už Scholz svojim vládnym kolegom nariadil rozpočtovú disciplínu a lepšie hodnotenie priorít jednotlivých zámerov. S nižšími výdavkami, než pre svoj rezort požadovala, sa musela zmieriť napríklad ministerka obrany Ursula von der Leyen (CDU). Popredné nemecké ekonomické inštitúty pre tento rok očakávajú rast nemeckej ekonomiky o 0,8 percenta. Ešte vlani na jeseň pritom odhadovali 1,9 percenta.