Povodne pri Bratislave cez víkend zablokovali cyklistov

Martin Kováčik, Pravda | 27.05.2019 11:01
Vysoká hladina Moravy cez víkend odstavila viaceré cyklotrasy pri Bratislave. Pozrite si vo videu TV Pravda, čo voda zanechala na chodníkoch pre cyklistov.

VIDEO: Rieka Morava cez víkend zaliala cyklochodníky pri Bratislave. Miestami bolo na nich aj pol metra vody. V pondelok ráno voda opadla a na chodníkoch zostali nánosy blata a trávy. Pozrite si, ako to tam vyzerá vo videu TV Pravda.

Video

Dunaj v priebehu pár dní mohutnel v Bratislave o dva metre a vo štvrtok, keď hladina kulminovala, voda obmývala hradné múry Devína. Tok zostal v koryte. Podobný vzostup hladiny neobišiel ani rieku Moravu. Tá sa vyliala na okolité polia a cyklochodníky. Obmedzenia pre cyklistov trvali od štvrtka do nedele. V pondelok voda opadla oproti nedeli asi o pol metra a cyklochodníky sa opäť ukázali.

V minulosti bolo vylievanie sa Moravy bežné a prospešné pre okolitú faunu a flóru. Regulovaním vodného toku sú záplavy v posledných rokoch skôr mimoriadnou udalosťou, čo je na škodu pre prírodu, ale aj pre ľudí. Tí v danej lokalite nemajú domy a povodne zvyšovali hladinu spodných vôd. Dnes majú aj obce v povodí Moravy pri dlhých letách miestami problém s vysychaním studní.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ