Zelenskyj v Bruseli pripomenul únii desiatky detských obetí vojny na Donbase

TASR | 04.06.2019 20:45, aktualizované: 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok na dvojdňovú návštevu inštitúcií EÚ a Severoatlantickej aliancie. Pri tejto príležitosti vyzval Európsku úniu, aby zintenzívnila tlak na Moskvu, aby ruská strana ukončila vojnu na východe Ukrajiny.

Bývalý komik sa rozhodol uskutočniť svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu v Bruseli, kde sú hlavné sídla inštitúcií Európskej únie a NATO. V stredu má na programe rokovanie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

V utorok poobede ho prijal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, neskôr zamieril do sídla NATO na stretnutie s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

Počas svojej prvej zahraničnej návštevy upozornil na neľahký osud detí, ktoré sú obeťami konfliktu medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami vo východnej Ukrajine. Konflikt si od svojho vypuknutia v roku 2014 vyžiadal okolo 13 000 obetí, vrátane detí a maloletých osôb.

„Neustále musím rozmýšľať o stovkách detí zabitých guľkami na východe Ukrajiny,“ uviedol Zelenskyj. Podľa tlačovej agentúry AFP to uviedol na svojej stránke na Facebooku ešte pred príchodom do Bruselu.

Podľa údajov OSN v oblasti Donbasu, ktorý je pod kontrolou separatistov, od začiatku vojny zomrelo 147 detí, z toho 98 chlapcov a 49 dievčat. Zranených bolo 363 detí a približne 200 000 detí bolo nútených opustiť svoje domovy.

Potvrdil smerovanie k NATO

Zelenskyj ďalej vyhlásil, že v záujme dosiahnutia mieru v Donbase je Ukrajina pripravená na kontakty s Ruskom i na plnenie minských dohôd.

Zelenskyj to podľa agentúry Ukrinform uviedol na spoločnom brífingu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ako informovala agentúra Interfax, Zelenskyj potvrdil pripravenosť Ukrajiny „na rokovania s Ruskom“ a uviedol, že Ukrajina je pripravená plniť aj minské mierové dohody. Súčasne však zdôraznil, že „v prvom rade musíme byť schopní brániť sa, byť silnejší ekonomicky, politicky i vo vojenskej oblasti.“

Zelenskyj v Bruseli ubezpečil, že strategické smerovanie Ukrajiny k členstvu v NATO zostáva nezmenené. „Je to priorita našej zahraničnej politiky,“ vyhlásil.

Podľa neho sa Ukrajina chce snažiť dosiahnuť vysoký životný štandard pre svojich občanov, zlikvidovať korupciu a modernizovať štát. Zelenskyj súčasne vyjadril presvedčenie, že tieto ciele je možné splniť jedine posilnením bezpečnosti v štáte.