Prvý Európan má majetok vyšší ako 100 miliárd dolárov

ČTK | 19.06.2019 18:51
Medzi najbohatších ľudí sveta s majetkom vyše 100 miliárd USD sa dostal prvý Európan. Je ním Francúz Bernard Arnault (70), šéf konglomerátu LVMH, ktorý sa špecializuje na predaj luxusného tovaru.

Arnault je tretím členom klubu bohatých s majetkom vyše 100 miliárd USD spolu s dvoma Američanmi – zakladateľom internetového obchodu Amazon Jeffom Bezos a spoluzakladateľom spoločnosti Microsoft Billom Gatesom, uviedla agentúra Bloomberg.

Arnault je najbohatším mužom Európy a do skupiny ľudí s majetkom vyše 100 miliárd USD vstúpil v utorok. Cena akcií LVMH ten deň vzrástla o 2,9 percenta na 368,80 eura. Od začiatku roka akcie posilnili o 43 percent, čo je tretí najlepší výkon medzi firmami z hlavného francúzskeho akciového indexu CAC 40.

Tento rok hodnota Arnaultova majetku vzrástla takmer o 32 miliárd USD. To je najvyšší prírastok z 500 dolárových miliardárov, ktoré sleduje Bloomberg vo svojom indexe. Arnaultov majetok teraz dosahuje 100,4 miliardy USD, čo zodpovedá približne trom percentám francúzskej ekonomiky.

Arnault a jeho rodina patrí medzi podnikateľov, ktorí v apríli sľúbili dať viac ako 650 miliónov USD na rekonštrukciu parížskej katedrály Notre-Dame, značne poškodenej pri požiari. Arnault kontroluje zhruba polovicu skupiny LVMH prostredníctvom rodinnej holdingovej firmy, okrem toho vlastní 97-percentný podiel v módnom dome Christian Dior.

Arnault vstúpil na trh luxusného tovaru kúpou textilnej skupiny, ktorá vlastnila Christian Dior. Predal všetky ďalšie aktivity firmy a zisk z predaja použil v roku 1988 na nákup kontrolného podielu v LVMH.

Majetok Gatesa aj Bezos klesá. Gates daroval viac ako 35 miliárd USD nadácii Billa a Melindy Gatesovcov, zatiaľ čo Bezos sa tento rok dohodol so svojou manželkou MacKenzie na rozvode a v rámci vyrovnania sa jeho majetok zníži o 40 miliárd USD.