Rúhání varoval, že Irán začne zvyšovať obohacovanie uránu

ČTK | 03.07.2019 23:31
Hasan Ruhaní, iránsky prezident Foto:
Iránsky prezident Hasan Ruhaní.
Irán po nedeli začne zvyšovať úroveň obohacovania uránu nad limit 3,67 percenta stanovený medzinárodnou dohodou o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Podľa iránskej agentúry IRIB to dnes vyhlásil prezident Hasan Rúhání. Irán tento rok v máji oznámil, že niektoré záväzky z dohody prestane plniť, a dal ostatným signatárom (Francúzsku, Británii, Nemecku, Rusku a Číne) 60 dní na to, aby ochránili iránske hospodárstvo pred dopadom amerických sankcií. Lehota vyprší v nedeľu 7. júla.

Prezident Rúhání tvrdí, že ostatné signatárske štáty svoje záväzky voči Iránu nerešpektujú. „Siedmeho júla náš stupeň obohacovania už nebude 3,67 percenta,“ potvrdil iránsky prezident na zasadnutí kabinetu. Ak zostávajúci signatári jadrovej dohody so svetovými mocnosťami nesplnia sľuby, ťažkovodný reaktor v Araku sa od 7. júla vráti k svojej predchádzajúcej činnosti, prerušenej jadrovou dohodou, pokračoval iránsky prezident. Uistil tiež, že Irán sa bude dohody držať, ak tak urobí aj druhá strana.

Niektoré záväzky už Teherán plniť prestal. V pondelok oznámil, že prekročil 300-kilogramový limit zásob uránu obohateného maximálne na 3,67 percenta. Teraz hrozí, že bude urán obohacovať aj nad 3,67 percenta.

Irán sa v jadrovej dohode podpísanej v roku 2015 vo Viedni zaviazal pozastaviť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie protiíránských sankcií.

„Radíme Európe a Spojeným štátom, aby sa vrátili k rozumu a k rokovaciemu stolu,“ citovala Rúháního agentúra AP. „Vráťte sa k dôvere, k rešpektovaniu zákona a rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Za tých podmienok môžeme my všetci dodržiavať jadrovú dohodu,“ povedal ďalej Rúhání.

Trump: Daj si pozor Irán

Americký prezident Donald Trump v reakcii na Rúháního slová Irán varoval, aby bol opatrný, pokiaľ ide o hrozby. "Irán práve zverejnil nové varovanie. Rúhání hovorí, že budú obohacovať urán na akúkoľvek hodnotu, ktorú budú chcieť, ak nebude existovať nová jadrová dohoda. Daj si pozor na svoje hrozby, Irán. Môžu sa ti vrátiť a zasiahnuť ťa, ako ťa nikto predtým nezasiahol! " napísal Trump na twitteri.

Hovorkyńa francúzskej diplomacie Agnès von der Mühllová dnes uviedla, že Irán opustením jadrovej dohody „nič nezíska“. „Spochybňovanie (dohody) iba zvýši napätie v regióne,“ doplnila. Na otázku či osobitný európsky mechanizmus čoskoro umožní dodávať do Iránu aspoň lieky a potraviny, hovorkyňa odpovedala, že európske mocnosti pokračujú vo svojom snažení, ale nie je len na nich, či bude Irán môcť z jadrovej dohody ekonomicky ťažiť.

Francúzsko, Británia a Nemecko zriadili osobitný mechanizmus INSTEX, ktorý má umožniť obchodnú výmenu bez vzájomných finančných transakcií, na ktoré sa vzťahujú americké sankcie. Firmy budú môcť pokračovať v obchodovaní bez prevodu peňazí medzi európskymi krajinami a Iránom. Zatiaľ má INSTEX slúžiť iba na humanitárne účely, teda hlavne pre dodávky liekov a potravín; na ďalší tovar by sa mohol rozšíriť neskôr.

Hovorkyňa francúzskej diplomacie uviedla, že systém INSTEX je podmienený dodržiavaním dohody zo strany Iránu. „Tento mechanizmus bol teraz uvedený do praxe a spracováva prvé transakcie; spolupráca so zrkadlovým iránskym mechanizmom musí pokračovať, aby bolo obchodovanie zachované,“ doplnila.

Na pokraji vojny?

Irán sa tento rok rozhodol začať jadrovú dohodu vypovedať, pretože od nej vlani odstúpili Spojené štáty. Tie potom obnovili protiiránske sankcie, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku. V júni Spojené štáty skoro začali bombardovať Irán v odvete za zostrelenie amerického bezpilotného lietadla. Prezident Donald Trump ale už začatú operáciu na poslednú chvíľu zastavil s vysvetlením, že by pri nej zomrelo príliš veľa ľudí.