Čína odkázala Trumpovi: Odstráňte clá, potom sa dohodneme

ČTK | 04.07.2019 10:37
Podmienkou pre dosiahnutie obchodnej dohody medzi Čínou a Spojenými štátmi je odstránenie ciel, ktoré už Washington v rámci obchodnej vojny uvalil na čínsky tovar. Uviedlo to vo štvrtok podľa agentúry Reuters čínske ministerstvo obchodu.

Americký prezident Donald Trump sa na víkendovej schôdzke so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom dohodol na obnovení vzájomných obchodných rozhovorov. Tie stroskotali v máji, keď USA obvinili Čínu, že porušila sľuby urobené v rámci rokovaní.

Trump po sobotňajšom stretnutí uviedol, že zatiaľ nemieni zavádzať ďalšie clá na dovoz čínskeho tovaru, a signalizoval aj ústretovejší postoj k čínskemu výrobcovi telekomunikačných zariadení Huawei. Čínske médiá však v nedeľu varovali, že Peking a Washington ešte čaká dlhá cesta k dosiahnutiu obchodnej dohody.

Washington už v rámci obchodnej vojny zaviedol clá na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliárd dolárov. Čína odpovedala odvetnými clami na dovoz z USA v ročnej hodnote 110 miliárd dolárov. Washington viní Čínu z množstva nekalých obchodných praktík, ktoré podľa neho poškodzujú americkej podniky.

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu vo štvrtok uviedol, že obchodné tímy oboch krajín sú teraz v kontakte. Podľa hlavného ekonomického poradcu Bieleho domu Larryho Kudlowa sa komunikácia zatiaľ odohráva cez telefón, ale v blízkej dobe by sa malo konať osobné stretnutie vysokopostavených predstaviteľov oboch krajín.