Dočká sa Slovensko špičkovej nemocnice?

Anežka Lisá, Pravda | 13.08.2019 00:00, aktualizované: 
peter pellegrini, rázsochy Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini zahájil búranie skeletonu Rázsochy.
Po tridsiatich rokoch na Slovensku možno vznikne nová moderná a národná nemocnica. Zámer vystavať ju na bratislavských Rázsochách zastavila prvá Dzurindova vláda a odvtedy tu chátrala jej hrubá stavba. Po piatich rokoch debát sa začalo búranie a hľadanie nového projektanta. Demolačné práce včera spustili premiér Peter Pellegrini (Smer) spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nom. Smer). Predseda vlády si dokonca sadol za demolačný stroj. Nová nemocnica by tu mala stáť do piatich rokov.

„Nekonečná sága rozostavaného komplexu nemocnice Rázsochy sa končí," zhodnotil premiér Pellegrini a polorozpadnutému skeletu zasadil prvú ranu bagrom. „Začína sa symbolicky odstraňovať 30 rokov neschopnosti poradiť si s týmto komplexom. Som hrdý, že sme dnes vykročili ku konkrétnemu hmatateľnému cieľu – k novej modernej špičkovej univerzitnej nemocnici, ktorú hlavné mesto nesmierne potrebuje," dodal predseda vlády.

Video

Podľa ministerky zdravotníctva Kalavskej je to jeden z ďalších krokov k vzniku špičkovej nemocnice, ktorú si pacienti a zdravotnícky personál zaslúžia. „Zdravotnícke zariadenie nielen pre obyvateľov hlavného mesta, ale aj pre pacientov z celého Slovenska poskytne adekvátne podmienky na liečbu a lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom dôstojné podmienky na prácu,“ doplnila ministerka. Kopy betónu by mali z Rázsoch zmiznúť do deviatich mesiacov.

Konečný účet za Rázsochy by mal byť 263 miliónov eur, z toho vyše 10,6 milióna si vyžiadajú búracie práce. Kalavská už teraz pripustila, že celková cena sa môže zvyšovať. Nemocnica by mala poskytovať komplexné služby v liečbe aj prevencii, využívať bude „smart" technológie šetrné k životnému prostrediu.

V zariadení by malo byť vyše 650 postelí, mali by sa tu riešiť náročné a komplikované zdravotné prípady z celého Slovenska. Nemocnica sa stane centrom pre vedu, výskum a vzdelávanie lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Po tom, čo sa spustí do prevádzky, príde na rad zatvorenie nemocnice na Kramároch. Opustené budovy sa budú môcť využiť pre ambulantných lekárov, Kalavská nevylučuje, že Kramáre úplne zatvoria.

Na ministerstve zdravotníctva už prebieha výberové konanie na dodávateľa projektu novej nemocnice, predpokladaná hodnota zákazky je 17,5 milióna eur. Projekt by mal podľa Kalavskej zahŕňať to, ako bude budúca nemocnica vyzerať, rozdelenie oddelení aj postup presunu jednotlivých oddelení z Kramárov.

„Ak všetko pôjde dobre, tak druhého septembra budú môcť tí, čo chcú novú nemocnicu projektovať, predkladať ponuky štátu," priblížila ministerka. Zmluvu s víťazom tendra by mohol jej rezort podpísať v januári alebo vo februári. Až potom sa bude vyberať stavebník, tento tender bude trvať minimálne šesť mesiacov až jeden rok. Stavať by sa teda malo začať až v roku 2022, prvých pacientov by mali v nemocnici privítať o dva roky neskôr v roku 2024.

VIDEO: Pozrite si prvý krok v búraní skeletu Rázsoch, ktorý urobil premiér Pellegrini.

Video

Rázsochy by mali mať 653 lôžok, čo je len o niečo viac, ako má napríklad Fakultná nemocnica v Trnave. Aj preto sa plánovaný počet postelí stretol s kritikou zo strany lekárov a odborníkov, podľa ktorých nie je ani zďaleka dostačujúci. Prišli s požiadavkou na 1 200 lôžok. Ministerstvo zdravotníctva sľubuje, že neskôr sa kapacita nemocnice zväčší. „Táto nemocnica bude expandibilná, čiže počítame s tým, že v budúcnosti by tu mohlo vyrásť ďalších 500 lôžok, aby spĺňala komplexnosť," doplnila Kalavská.

Lekári však tvrdia, že s vyššou kapacitou treba počítať už teraz. „Nevidím logický dôvod, prečo by sa to malo robiť takto. Predstavte si, že sa postaví nová nemocnica, nová cesta k nej. Potom sa začne zase stavať, budú tam chodiť ťažké nákladné autá so stavebným materiálom, bude tam prach, hluk a špina a určite to vyjde drahšie, ako keby sa rovno vybudovala nemocnica s vyšším počtom lôžok," reagoval Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Ten nie je presvedčený ani o správnosti rozhodnutia vlády zbúrať skelet nemocnice. „Štát tam príde o 80 miliónov, čo tam investoval, a príde aj do časového sklzu, lebo búranie bude trvať minimálne jeden rok. Je strašne veľa otáznikov nad týmto rozhodnutím," doplnil Visolajský.

Očakáva sa, že Rázsochy zvedú konkurenčný boj o najlepších slovenských lekárov a sestry so súkromnou nemocnicou na Boroch v mestskej časti Lamač, ktorú stavia finančná skupina Penta. Zariadenie by malo byť hotové v roku 2022. Už dávnejšie sa objavili dohady, že niektorí lekári a sestry z Kramárov podpísali zmluvy so súkromnou nemocnicou. Podľa Visolajského ide len o špekulácie. „Sú to len mediálne snahy Penty prilákať ľudí, ale realita tomu nesvedčí. Tlak na personál bude, a hlavne na sestry," predpokladá predseda lekárskych odborov.

To, že môže nastať problém s personálom, si uvedomuje aj samotný premiér. „Chcem vyzvať a prihovoriť sa všetkým lekárom, ktorí chcú robiť špičkovú medicínu, ktorí chcú robiť výskum a chcú sa venovať aj vzdelávaniu nových lekárov, aby nepodľahli tlaku, ktorý možno na nich bude vyvíjaný, a lákaniu odísť z našich fakultných nemocníc do súkromnej novovybudovanej nemocnice," vyhlásil včera Pellegrini.

Búranie Rázsoch realizuje spoločnosť Metrostav, ktorá vyhrala tender. S demoláciou mala začať na jeseň 2018. Zdržanie spôsobil neúspešný uchádzač, talianska spoločnosť Despe, ktorá na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) podala námietku, nezdalo sa jej, že víťaz deklaroval recykláciu 100 % materiálu z konštrukcie a zo základov bývalej stavby.

Premiér SR Peter Pellegrini pri búraní skeletu...
Skelet nemocnice Rázsochy
+4Skelet nemocnice Rázsochy

Čo sa dialo okolo novej nemocnice

  • 1987 – začiatok výstavby nemocnice Rázsochy (vybudovaný skelet, ktorý stojí dodnes)
  • 2000 – vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) definitívne zastavila výstavbu aj financovanie nemocnice
  • 2014 – ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smeru) dala vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, podľa ktorej nová nemocnica nebude na Rázsochách, ale v areáli vojenskej nemocnice na Patrónke
  • 2017 – minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru) predstavil nový koncept výstavby univerzitnej nemocnice, definitívne pochoval výstavbu na Patrónke a oživil Rázsochy, začiatok realizácie stavby bol naplánovaný na február 2021
  • 2018 – ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru), ktorá nastúpila po Druckerovi, opakuje zámer vlády dostavať nemocnicu na Rázsochách, stále nie je známa spoločnosť, ktorá vykoná búracie práce
  • apríl 2019 – premiér Peter Pellegrini (Smer) spolu s Kalavskou rokovali s finančnou skupinou Penta o odkúpení rozostavanej nemocnice na Boroch ako o alternatíve k Rázsochám. Súkromník predaj odmietol
  • máj 2019 – Pellegrini oznámil, že ukončil rokovania s predstaviteľmi finančnej skupiny a pokračuje vo výstavbe Rázsoch
  • august 2019 – premiér spolu s Kalavskou oficiálne začali búracie práce skeletu nemocnice. Demolácia by mala trvať deväť mesiacov

()

Penta stavia tiež

Novú nemocnicu v Bratislave v lokalite Bory stavia aj finančná skupina Penta. Premiér už v apríli pripustil, že nová štátna univerzitná nemocnica by za tou súkromnou na Boroch mohla meškať asi dva roky. Postavená by tak mohla byť okolo roku 2024. Pellegrini tvrdí, že štátna nemocnica bude lepšia ako tá súkromná.

(TASR)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ