Orbán: Čoraz viac Európanov odmieta 'bruselskú ríšu'

TASR | 29.09.2019 15:30, aktualizované: 
Dnešné Maďarsko stojí na pôde kresťanskej demokracie, a nie liberalizmu. Viktor Orbán to vyhlásil v nedeľu v Budapešti po svojom znovuzvolení za predsedu vládnej strany Fidesz.

V prejave podľa spravodajského servera Origo.hu Orbán vyjadril vďaku za to, že ho zvolili za predsedu „jedinej strany, ktorá v krajine dokáže vládnuť“. Fidesz je podľa jeho slov v usporiadanom stave, má jasný program, pričom opozičné strany čoraz viac slabnú.

Premiér a predseda Fideszu podotkol, že v Európe už čoraz viac ľudí odmieta „bruselskú ríšu“, chcú radšej spojenectvo európskych národov, a zdôraznil, že Maďarsko už nie je ďalej ochotné financovať falošné občianske organizácie viažuce sa k americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi.

Staronový predseda Fideszu opätovne odkázal Taliansku, že pomôže chrániť jeho štátne hranice a že pomôže prepraviť migrantov z Talianska do ich domova. Z vnútropolitických cieľov Orbán vyzdvihol likvidáciu chudoby či riešenie rómskej otázky.

Za súčasného premiéra hlasovalo 1406 delegátov. Orbán (56) sa po víťazstve strany Fidesz v parlamentných voľbách v roku 2010 stal druhýkrát predsedom maďarskej vlády, pričom rovnaký post zastával aj v rokoch 1998–2002. Zjazd potvrdil vo funkcii podpredsedu Fideszu Katalin Novákovú, Gábora Kubatova a Szilárda Németha. Namiesto Gergelya Gulyása zvolili do tejto funkcie Lajosa Kósu.

Demokratická koalícia: Maďarsko má plné zuby Orbánovho režimu

Najnemilosrdnejším protivníkom premiéra Viktora Orbána je maďarská realita, reagovala v nedeľu na jeho znovuzvolenie za predsedu vládnej strany Fidesz opozičná strana Demokratická koalícia (DK), podľa ktorej Maďarsko má už plné zuby Orbánovho režimu.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV vo vyhlásení DK uviedla, že maďarskou realitou je príprava odchodu stoviek lekárov, nedostatok učiteľov na školách či takmer 600 000 dôchodcov s dôchodkom nižším než 100 000 forintov (298 eur).

DK kritizovala Orbána za prejav po jeho znovuzvolení na nedeľňajšom zjazde Fideszu, v ktorom podľa opozičnej strany premiér a predseda strany dal jasne najavo, že z tragického stavu krajiny Orbán nič nevníma.

DK odkázala predsedovi Fideszu, že sa neobáva vyhrážok premiéra dva týždne pred komunálnymi voľbami a že rozvoj miest a obcí nemôže byť odmenou za to, že voliči zvolia vodcov, ktorí sa páčia Orbánovi.