Kritické priecestie v Bratislave. Vlak nabúral do nákladného auta

Martin Martiš, Pravda | 04.10.2019 06:00
Nehoda na železničnom priecestí zastavila dopravu na úseku Bratislava-Nové Mesto - Podunajské Biskupice. Nákladný vlak narazil do stojaceho nákladného vozidla na rizikovom priecestí na Ivanskej ceste.
VIDEO: Pozrite si, ako nákladné auto zastavilo na priecestí v čase, keď prichádzal nákladný vlak.
Video

Nehoda sa stala v ranných hodinách 3. októbra na priecestí Ivanská cesta v Bratislave. Prerušené vlakové spojenie medzi stanicami zabezpečovala MHD mesta Bratislava, ktorá tiež odklonila svoje spoje idúce cez toto priecestie.

Železnice nerobia štatistiku najnebezpečnejšieho priecestia, ale práve toto sa označuje za tretie najnehodovejšie. Prečo nie je na priecestí umiestnená rampa? Železnice informovali, že závorové rahná boli v minulosti veľmi často (prakticky denne alebo viackrát týždenne) poškodzované nedisciplinovanými užívateľmi cestnej prevádzky, preto boli zdemontované.

„Aby sa predišlo kolíznym situáciám, bol v jednom smere osadený zákaz odbočenia doľava, takže autá cez priecestie môžu jazdiť len vo dvoch smeroch. Treba si uvedomiť, že dopravná situácia nie je spôsobená ,železničnou infraštruktúrou‘, ale v poslednom desaťročí rozsiahlou výstavbou situovanou z jednej strany dráhy pri letisku (najmä obchodné centrá), ale aj bytovou výstavbou z druhej strany dráhy. Priecestie sa nachádza priamo v križovatke, je tu vysoká intenzita cestnej dopravy hlavne v ranných a poobedňajších hodinách a takisto vlakovej dopravy,“ vysvetľujú Železnice Slovenskej republiky na svojej stránke.