Kyjev odložil plánované stiahnutie vojsk z úsekov frontu v Donbase

ČTK | 07.10.2019 14:59
Ukrajinská armáda dnes odložila plánované stiahnutie svojich jednotiek z frontovej línie v Donbase, na ktorom sa minulý týždeň dohodli účastníci mierových rokovaní v bieloruskom Minsku. Minister zahraničia Vadym Prystajko v Kyjeve oznámil, že dôvodom je ostreľovanie ukrajinských pozícií zo strany proruských separatistov a tiež nedostatočné záruky Moskvy.

Oddelenie vojsk, ktoré predpokladali už Minské mierové dohody z roku 2015, sa malo uskutočniť v úseku frontu pri obciach Zolote a Petrovske. Podľa Prystajka ale Rusko nedalo Ukrajine záruky, že z oblasti budú stiahnutí bojovníci kontrolovaní Ruskom. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes novinárom povedal, že Moskva za stiahnutie bojovníkov nemôže ručiť, pretože nie je stranou konfliktu.

„Kremeľ nepochybne má istý vplyv na donbaské republiky,“ konštatoval Peskov s odkazom na svojvoľne vyhlásené „ľudové republiky“ v Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny. „V rámci urovnania konfliktu sú to ale samostatné subjekty,“ dodal hovorca.

V okolí obcí Zolote a Petrovske majú byť vytvorené bezpečnostné zóny, ktoré majú zabezpečiť pokoj zbraní na citlivom úseku frontu. K dohode dospeli minulý týždeň účastníci minských rokovaní, rovnako ako na schválenie takzvaného Steinmeierovho plánu, ktorý predpokladá uznanie samosprávneho statusu povstaleckých zón.