Putin udelil americkému astronautovi Rad za statočnosť

ČTK | 08.10.2019 15:53
Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal amerického astronauta Nicka Haguea Radom za statočnosť. Informácia o tom bola dnes zverejnená v úradnom vestníku. Hague spolu s ruským kozmonautom Alexejom Ovčininom pred rokom prežili núdzový návrat na Zem v kozmickej lodi Sojuz MS-10 po nevydarenom štarte nosnej rakety.

V správe úradného vestníka sa uvádza, že astronaut amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Hague Rad dostal za „statočnosť a vysokú profesionalitu prejavenú pri plnení služobných povinností v podmienkach spojených so zvýšeným rizikom pre život za mimoriadnu situáciu, ktorá nastala na kozmodróme Bajkonur“.

Sojuz MS-10 odštartoval z kazašského Bajkonuru vlani 11. októbra s nosnou raketou Sojuz-FG. Loď mala dopraviť Haguea a Ovčinina na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Po oddelení prvého stupňa rakety ale zlyhal motor druhého stupňa a dvojčlenná posádka sa dostala bezpečne späť na Zem vďaka dobre fungujúcemu záchrannému systému.

Táto mimoriadna situácia však oboch mužov od výprav do vesmíru neodradila, a tak sa na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) vydali znovu tento rok 14. marca spolu s americkou astronautkou Christinou Kochovou. Minulý týždeň po siedmich mesiacoch strávených v orbitálnom komplexe obaja odprevadili späť na Zem prvého kozmonauta Spojených arabských emirátov Hazzu Mansúrího.