Čaputová vymenovala zvyšných šesť ústavných sudcov, Procházka medzi nimi nie je

Pravda, SITA, TASR | 10.10.2019 10:00, aktualizované: 
vymenovanie ustavnych sudcov 2019, Foto: ,
Zľava: Novovymenovaní ústavní sudcovia Ladislav Duditš, Libor Duľa, Rastislav Kaššák, Miloš Maďar, Peter Straka, Martin Vernarský počas vymenovania nových sudcov Ústavného súdu SR prezidentkou SR v Prezidentskom paláci.
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala zvyšných šesť ústavných sudcov. Sú nimi: Ladislav Duditš, Libor Duľa, Rastislav Kaššák, Miloš Maďar, Peter Straka a Martin Vernarský. Ústavný súd SR je už nielen uznášaniaschopný, ale aj plne obsadený. Môže pracovať tak, ako to stanovuje Ústava SR. Vyhlásila to prezidentka a poznamenala, že menovaní z jej pohľadu najviac spĺňajú všetky kritéria.

Video: Prezidentka Čaputová verí, že noví ústavní sudcovia prispejú k spravodlivosti a dôvere v súdnu moc.

Video

„Pri výbere ústavných sudcov som dôkladne zvažovala a posudzovala schopnosti každého z kandidátov, ktorých mi predložila Národná rada SR. Zvažovala som splnenie odborných a osobnostných predpokladov, k čomu výrazne prispel hlavne nový inštitút verejného vypočutia. Veľmi dôležité bolo aj kritérium osobnej integrity, zohľadňujúc informácie zo všetkých verejne dostupných a mne známych zdrojov. Prihliadala som tiež na hlasy, ktoré získali jednotliví kandidáti od poslancov Národnej rady,“ skonštatovala prezidentka.

Prezidentka Čaputová verí, že noví ústavní sudcovia prispejú k spravodlivosti a dôvere v súdnu moc. Pripomenula aj excesy sudcov a zdôraznila, že spoločnosť potrebuje dôverovať tomu, že sudcovský stav sa sám dokáže s týmito excesmi vyrovnať. Občanov žiada, aby pri volaní po spravodlivosti boli aj oni spravodliví.

„Prípad sudcov podozrivých z ovplyvňovania rozsudkov je natoľko závažný, že dobré meno a dôveryhodnosť súdnictva sa už nedá obhájiť ani obnoviť mlčaním alebo predstieraním, že sa nič vážneho nestalo. Ak sa potvrdia podozrenia, o ktorých v posledných dňoch čítame, bude to dôkaz najväčšieho zlyhania, aké sa v justícii môže vyskytnúť. Zároveň to bude jasná výzva pre súdnu moc na jej sebauzdravenie. Túto príležitosť nesmieme premárniť,“ vyhlásila prezidentka.

Povinnosťou štátnych orgánov, ministerstva spravodlivosti, polície, prokuratúry a súdov, vrátane Ústavného súdu, je podľa Čaputovej konať tak, aby nevznikla ani najmenšia pochybnosť, že ústavný princíp rovnosti pred zákonom platí bez výnimky pre každého. Prezidentka chce veriť, že ústavní sudcovia svojimi rozhodnutiami a svojím príkladom prispejú k tomu, aby spravodlivosť na Slovensku získala dôveryhodnejši­u tvár.

„O to viac, že práve vy, sudcovia, ako jediní máte možnosť nastaviť justícii zrkadlo bez toho, aby vás ktokoľvek mohol obviniť, že zasahujete do jej nezávislosti. Aj od vašich rozhodnutí závisí, či Slovenská republika bude štátom zvrchovaným, demokratickým a právnym,“ doplnila hlava štátu.

Prezidentka chápe, že s pribúdajúcimi správami o ovplyvňovaní sudcov, prokurátorov a policajtov majú ľudia veľa dôvodov na sklamanie, ale žiada ich, aby pri volaní po spravodlivosti boli aj oni spravodliví. „Aby sme zlyhania jednotlivcov neprenášali na celý justičný stav. Aby sme rozlišovali, nezovšeobecňovali a ak sa dá, dôverovali. Samozrejme, je pritom nevyhnutné, aby pokračovalo objasnenie všetkých podozrení a spravodlivosť zvíťazila. Posledné mesiace ma utvrdzujú, že sme v tomto na dobrej ceste,“ uzavrela.

Fiačan: Vzniká Ústavný súd, ktorý má šancu byť jedným z najlepších v našej histórii

Vzniká Ústavný súd, ktorý by mohol byť jedným z najlepších v doterajšej histórii Ústavného súdu. Povedal to predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala chýbajúcich ústavných sudcov.

„Som spokojný s výberom, nebudem komentovať jednotlivé mená. Verejnosť môže byť spokojná. Podľa môjho názoru vzniká Ústavný súd, ktorý má šancu byť jedným z najlepších v histórii Ústavného súdu,“ vyhlásil Fiačan.

Na nových kolegov podľa jeho slov čaká niečo cez 1 000 nepridelených vecí. Neskončených je asi 1 500, zopakoval štatistiky. Noví kolegovia nebudú mať podľa Fiačana jednoduchý nástup. Ústavný súd v čo najkratšom čase prijme zmeny v rozvrhu práce, ktoré si menovanie nových ústavných sudcov vyžiadalo.

Je však rád, že Ústavný súd má konečne všetkých 13 sudcov a môže pracovať v kompletnom zložení. „Plný počet sudcov je nevyhnutný, aby ochrana ústavnosti v SR bola zachovaná,“ zdôraznil Fiačan, ktorý verí, že sa podarí očistiť súdnictvo.

Pellegrini súhlasí s potrebou očisty

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer) vítajú, že Ústavný súd SR je už v kompletnom zložení, uviedli po akte menovania sudcov.

„Som rád, že Ústavný súd už je kompletne funkčný, že má kompletné zloženie sudcov, že sa dá bojovať so všetkými podaniami, rozhodnúť o nich a že nehrozia žiadne prieťahy, ktoré by ohrozovali ľudí,“ vyhlásil Danko. Verí v objektívnu nestrannosť sudcov, ktorých prezidentke ponúkla národná rada.

Video: Pellegrini, Danko a Gál vyjadrujú spokojnosť s vymenovaním ústavných sudcov
Video

Pellegrini je rád, že sa ukončila dlhá sága neúspešných volieb. „Od dnes je Ústavný súd kompletný a tak je to správne. V demokratickej spoločnosti musí ustanovizeň, ktorá má bdieť nad dodržiavaním pravidiel a zákonov v krajine, byť kompletná,“ doplnil predseda vlády.

Premiér Pellegrini tiež uviedol, že súhlasí s potrebou očistenia justície, o ktorej hovorila po menovaní nových ústavných sudcov prezidentka. Ako poznamenal, je na sudcovskom stave, aby našiel silu a odvahu vyzliecť z talára tých, ktorí znižujú dôveru v slovenské súdnictvo. Myslí si, že pokiaľ sudcovia, ktorí krivia systém, ostanú v talároch, situácia sa nezmení.

Danko verí v objektívnu nestrannosť ústavných sudcov

Šéf parlamentu Andrej Danko ocenil, že je počnúc dnešným dňom Ústavný súd Slovenskej republiky opätovne pripravený v plnom rozsahu plniť svoje poslanie. „Som rád, že Ústavný súd Slovenskej republiky je znova plne funkčný a má kompletné zloženie sudcov,“ skonštatoval. Zároveň vyjadril spokojnosť, že občania Slovenskej republiky sa opäť môžu na túto inštitúciu spoľahnúť.

„Verím v objektívnu nestrannosť ústavných sudcov, ktorých vybrala Národná rada SR. Pani prezidentka dnes využila svoje právo vybrať zo zvolených kandidátov šiestich nových ústavných sudcov. Ďakujem všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na vypočúvaniach aj samotnej voľbe kandidátov na post ústavných sudcov, a to od predsedu Ústavnoprávneho výboru až po prezidentský úrad. Dôležité je, že Ústavný súd SR je od dnešného dňa ucelený,“ podčiarkol šéf parlamentu, ktorý ocenil aj prácu Kancelárie NR SR, ktorá vypočúvania kandidátov zabezpečovala.

Výber sudcov je podľa Gála dobrý

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje výber sudcov, ktorých vybrala prezidentka Zuzana Čaputová, za dobrý a dúfa, že sa to odrazí aj na rozhodovacej činnosti Ústavného súdu.

Výber považuje za „z každého súdka troška“, vzhľadom na to, že boli vybraní advokáti, sudcovia aj ľudia z akademickej obce.

K dlhému procesu výberu kandidátov v Národnej rade SR uviedol, že bol ťažký. „Predsa len ide o najvyšší post v ústavnom systéme, čo sa týka sudcov,“ dodal Gál.

Video: Šéf Ústavného súdu a noví sudcovia hovoria o práci, ktorá ich čaká

Video

Most-Híd: To, že je ÚS opäť plne funkčný, je dobrá správa pre celé Slovensko

Koaličný Most-Híd považuje funkčný Ústavný súd za dobrú správu pre celé Slovensko. Strana tvrdí, že k ukončeniu prieťahov v parlamente prispel aj Most-Híd presadzovaním verejnej voľby. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

„Sme radi, že k dokončeniu prieťahov v parlamente prispela aj strana Most-Híd, a to tým, že poslanci poslaneckého klubu pri poslednej voľbe presadili voľbu verejnú, čím znemožnili ďalšie obštrukcie,“ uvádza sa v stanovisku vládnej strany. Most zároveň zaželal sudcom pracovnú výdrž a spravodlivé rozhodovanie v prospech celej spoločnosti.

Ostro sledovaná voľba

Voľba ústavných sudcov sa stala ostro sledovanou a bola jednou z tém v marcových prezidentských voľbách. Parlament napokon až v piatej voľbe zvolil dostatočný počet kandidátov. Poslanci v tomto roku hlasovali dovedna deväťkrát, pričom zvolili spolu 18 kandidátov. Exprezident Andrej Kiska už medzičasom vymenoval troch nových sudcov. Okrem podpredsedu Ľuboša Szigetiho a sudcu Petra Molnára aj nového predsedu Ivana Fiačana.

O talár na ústavnom súde sa uchádzali aj bývalí či súčasní politici. Najviac pozornosti pútal ešte v prvej voľbe na začiatku roka expremiér a v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer). Vo voľbe sa objavili aj obe štátne tajomníčky ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner aj Monika Jankovská. O dôveru poslancov sa uchádzal aj ich kolega Peter Kresák či niekdajší šéf strany Sieť Radoslav Procházka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ