Komunikácia medzi Glváčom a Kočnerom môže Smeru preferenčne uškodiť

SITA | 26.10.2019 09:00
Údajná komunikácia medzi podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom a Marianom Kočnerom môže strane Smer preferenčne uškodiť. Myslí si to politológ z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriel Eštok. Ako uviedol, posledné týždne sú pre priaznivcov strany Smer skúškou dôvery.

Vedenie strany by preto podľa neho nemalo riskovať lojalitu svojich voličov. „Mnohí síce, podľa prieskumov, kauzy spojené s Marianom Kočnerom ignorujú alebo im neveria, ale ich tolerancia na medializované kauzy nemusí byť bezhraničná. A voľby už nie sú tak ďaleko, aby si mohli dovoliť strácať čo i len malú časť svojej voličskej základne,“ priblížil Eštok.

Komunikácia Glváča a Mariana Kočnera podľa politológa len potvrdzuje to, čo bolo na Slovensku verejným tajomstvom. „Mám na mysli nielen prepojenie najvyšších politických špičiek na finančné skupiny, nátlakové skupiny a rôzne iné toxické osoby, ale rovnako aj to, že niektorí pracovníci v médiách boli vykonávateľmi vôle politických elít,“ objasnil Eštok.

Preto podľa neho treba z toho vyvodiť zodpovednosť, nielen trestnoprávnu, ak napĺňa skutkový stav, ktorý si to vyžaduje, ale aj politickú. „Lebo tá má vplyv na vnímanie politiky občanmi. Tak či tak to nevypovedá o Slovensku nič dobré. Na druhej strane to môže byť šanca na očistu stranícku, politickú a očistu spoločnosti ako takej,“ myslí si politológ.

Eštok neočakáva, že v tomto čase by sa podpredseda parlamentu Glváč jednoznačne priznal ku komunikácii s Mariánom Kočnerom „Podobne, ako to bolo pri pani Jankovskej, aj tu je jeho jedinou šancou na záchranu v politike zapieranie. Jeho priznanie by bolo zároveň aj jeho labuťou piesňou v politike,“ priblížil politológ. Za nešťastné považuje taktiež to, že sa Glváč snaží pred verejnosťou obhajovať prostredníctvom sociálnej siete.

Glváč čelí od pondelka tlaku na odstúpenie z funkcie podpredsedu parlamentu. Dôvodom je, že si mal dohadovať s Marianom Kočnerom v aplikácii Threema biznis s pozemkami na Čiernej Vode a taktiež rozoberať, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu predsedu vlády.

Fico sa vzdal svojej funkcie po tlaku verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v marci minulého roka. Komunikácia medzi nimi mala prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Denník N vo štvrtok taktiež napísal, že podľa jeho informácií nebude Glváč na kandidátke Smeru v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.