Islamský štát prišiel o hlavu. Bagdádí je mŕtvy, oznámil Trump

bd, Andrej Matišák, Miroslav Čaplovič, Pravda, ČTK, pi | 27.10.2019 06:54, aktualizované: 
Trump / IS / Foto:
Americký prezident Donald Trump v Bielom dome oznamuje smrť vodcu Islamského štátu Bagdádího.
Prežil niekoľko správ o svojej smrti. Tentoraz je to inak. Vodca teroristickej organizácie Islamský štát Abú Bakr al-Baghdádí je mŕtvy. Zahnaný americkými špeciálnymi silami do tunela pod jeho úkrytom odpálil vestu s výbušninami a zabil tak nielen seba, ale aj tri zo svojich detí.

„Zomrel ako pes, zomrel ako zbabelec,“ vyhlásil šéf Bieleho domu Donald Trump, keď dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii opisoval podrobnosti akcie amerických síl. Identitu Baghdádího podľa Trumpa potvrdili testy 15 minút po jeho smrti. Islamský štát smrť svojho vodcu zatiaľ nepotvrdil.

Operáciu v provincii Idlib na severozápade Sýrie chystali niekoľko týždňov. Americké sily napokon zaútočili na Baghdádího úkryt v noci na sobotu. Do akcie pri dedine Bariša neďaleko hraníc s Tureckom boli zapojené vrtuľníky a bojové lietadlá.

Pri prestrelke a dvojhodinovej akcii nebol vážne zranený nijaký americký vojak, len jeden z armádnych psov v tuneli, kde sa odpálil Baghdádí. Zomreli dve Baghdádího ženy – mali na sebe vesty s výbušninami, ktoré neboli odpálené. Jedenásť detí, ktoré boli v obkľúčenom dome, a niekoľko ďalších ľudí sa vzdalo a vyšlo pred útokom bez zranení.

S pomocou Kurdov

Šéf Bieleho domu po akcii poďakoval za pomoc Rusku, Turecku, Sýrii, Iraku a tiež sýrskym Kurdom. Práve Kurdi dali podľa neho Američanom cenné informácie. Neskôr to potvrdil aj zástupca sýrskych Kurdov, podľa ktorého sa však akcia pre tureckú inváziu do Sýrie oneskorila.

Trump čelí ostrej kritike za rozhodnutie stiahnuť amerických vojakov zo severovýchodnej Sýrie. Tým totiž otvoril priestor pre tureckú inváziu do oblastí, ktorú mali pod kontrolou sýrski Kurdi – hlavní spojenci USA v boji proti teroristom z Islamského štátu.

Analytik Jean-Marc Rickli z Centra pre bezpečnostnú politiku v Ženeve predpokladá, že Trump využije Baghdádího smrť na zdôvodnenie svojho rozhodnutia stiahnuť vojakov zo Sýrie, hoci riziko reorganizovania džihádistov z tzv. Islamského štátu je po tureckej invázii väčšie. Domácemu publiku zároveň bude hovoriť, že dodržiava svoje sľuby. „Baghdádího smrť môže Trumpa politicky posilniť tak ako smrť Usamu bin Ládina (vodcu Al-Kajdá) prezidenta Baracka Obamu v roku 2011,“ povedal pre Pravdu profesor Mathieu Guidère z Parížskej univerzity.

Budú hľadať nového vodcu

Hoci podľa Trumpa je svet teraz bezpečnejší, analytici upozorňujú, že také jednoduché to s teroristami nie je. „Analytici hovoria, že smrť Baghdádího bude mať dosah na organizáciu. Pravdepodobne ju oslabí, prinajmenšom na krátky čas, kým nebude známy nový vodca,“ hlásila reportérka televízie Al-Džazíra Natasha Ghoneimová z Bagdadu.

Kalifát Islamského štátu, ktorý kedysi vyhlásil Baghdádí, však padol už pred jeho smrťou a organizácia úplne nezmizla. „Strata poslednej zostávajúcej bašty Islamského štátu v Baghuze 23. marca 2019 po symbolickom páde Mosulu v júli 2017 a Rakky v decembri 2017 znamenala koniec kalifátu. S pádom kalifátu sa spustila kampaň prísahy podpory Baghdádímu,“ pripomenul pre Pravdu Jean-Marc Rickli z Centra pre bezpečnostnú politiku v Ženeve.

Rickli upozorňuje, že samovražedná smrť Baghdádího bude mať symbolický vplyv na Islamský štát. „Ak zomrel samovražedným odpálením vesty s výbušninami, určite sa to použije ako propagandistický nástroj na budúci nábor,“ dodal.

Teroristi z Islamského štátu si podľa neho rýchlo nájdu nástupcu. Budú pritom súperiť s inými teroristickými organizáciami, predovšetkým s Al-Kajdá, a budú chcieť nájsť charizmatického vodcu, ktorý prevezme odkaz Baghdádího ako strojcu kalifátu, ktorý zomrel ako martýr.

Tahir Abbas z Univerzity v Leidene si myslí, že Baghdádího samovražednú smrť sa budú snažiť mnohí využiť. „Niektorí z toho získajú politický kapitál, ale v konečnom dôsledku problémom je, že Irak a Sýria zostávajú destabilizovanými a zraniteľnými pre radikalizujúce sa sily,“ uviedol pre Pravdu Abbas z Inštitútu pre bezpečnostné a globálne veci na Univerzite v Leidene.

Analytik Gilbert Ramsay z Centra pre štúdie terorizmu a politického násilia na Univerzite St. Andrews tiež nepredpokladá, že by Baghdádího smrť priniesla veľkú zmenu. „Aj keby sa ukázalo, že je to koniec cesty pre jednu skupinu, nie je dôvod myslieť si, že zo siete bývalých bojovníkov sa neobjaví nová nástupnícka organizácia,“ povedal pre Pravdu Ramsay.

„Môže to znamenať koniec Islamského štátu v Sýrii a Iraku, pretože sa to stalo v kritickom čase pre organizáciu, ktorá stratila všetku teritoriálnu kontrolu. Ale neznamená to koniec Islamského štátu niekde inde,“ myslí si tiež Mathieu Guidère z Parížskej univerzity.

Zlikvidovaný vodca teroristickej organizácie Islamský štát

  • Abú Bakr Baghdádí sa narodil ako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. júla 1971 v irackom meste Samarra. Pôvodne chcel byť advokát, ale slabé výsledky na strednej škole mu neumožnili ísť vzdelávať sa na univerzitu. Nakoniec vyštudoval islamské náboženstvo, z ktorého získal doktorát. Nejaký čas učil na univerzite v Tikríte. S prvou manželkou mal dve dcéry a jedného syna, s druhou ženou mal jedného chlapca.
  • K povstalcom sa pripojil v roku 2003 po americkej invázii do Iraku. Vo februári 2004 ho však zatkli a umiestnili do väzenia v americkom tábore Bucca. Pri násilnostiach v decembri 2004 sa mu podarilo dostať sa na slobodu.
  • V máji 2010 sa stal vodcom predchodcu tzv. Islamského štátu, ktorým bola teroristická skupina Islamský štát v Iraku a v Levante. Bola to najbohatšia a najbrutálnejšia džihádistická organizácia na svete. Už v roku 2013 sa jej podarilo dobyť prvé územia v Sýrii a v Iraku.
  • Tzv. Islamský štát, ktorý riadil, bol na vrchole moci v lete 2014, keď na obsadenom teritóriu na severozápade Iraku a na východe a na severe Sýrie vyhlásil kalifát, čiže vládu hlavy moslimskej obce. Baghdádí sa usadil v irackom Mosule. Mal pod kontrolou územie s rozlohou až takmer 100-tisíc štvorcových kilometrov, kde žilo viac ako 10 miliónov ľudí.
  • Baghdádího teroristickú organizáciu sa podarilo v Iraku definitívne poraziť v decembri 2017. Boje trvali takmer štyri roky, zahynulo zhruba 80-tisíc ľudí. V Sýrii vytlačili tzv. Islamský štát v októbri 2017 z mesta Rakka, ktoré slúžilo ako jeho hlavná bašta. Na poslednom zvyšku územia na východe Sýrie zlikvidovali islamistov na konci marca tohto roku. Bola to bodka za existenciou samozvaného kalifátu.
  • Američania vypísali odmenu za dolapenie alebo smrť Baghdádího už v októbri 2011. Ponúkali 10 miliónov dolárov. Odmenu zvýšili v decembri 2016 až na 25 miliónov dolárov. Vodca tzv. Islamského štátu sa tak stal najhľadanejším zločincom na celom svete.
  • V roku 2015 vyhlásil, že „islam nebol nikdy náboženstvom mieru, ale boja". K stúpencom sa opakovane prihováral prostredníctvom rôznych nahrávok. Na jeseň 2016 vyzval priaznivcov, aby pokračovali v boji proti „neveriacim a nechali tiecť ich krv prúdom". V apríli tohto roku sa po dlhšom čase objavil na propagandistickom videozázname. Uznal, že jeho organizácia prišla o kalifát v Iraku a v Sýrii, ale zdôraznil, že vojna so Západom a s jeho spojencami sa ešte zďaleka neskončila, a poukázal na úspechy džihádistov napríklad v Afganistane a na Srí Lanke.
  • Tzv. Islamský štát sa pod vedením Baghdádího prihlásil k mnohým teroristickým útokom. Jeho členovia ich spáchali nielen v Iraku a v Sýrii, ale aj inde vo svete. K najtragickejším atentátom patrí séria samovražedných útokov v jemenskej metropole Saná v marci 2015 (viac ako 140 zabitých), spolupáchateľstvo pri výbuchu ruského lietadla na Sinajskom polostrove v októbri 2015 (224 mŕtvych), útoky v Paríži v novembri 2015 (130 obetí). K šialenej bilancii vraždenia treba zaradiť ďalej atentát na mešitu na severe Sinajského polostrova v novembri 2017 (311 mŕtvych), útok v Pakistane vlani v júli (149 obetí), tohtoročné útoky na kostoly a hotely na Srí Lanke (258 zabitých). V Iraku bol najhroznejší atentát v centre Bagdadu v júli 2016 (323 zavraždených) a v Sýrii koordinované útoky v juhosýrskom meste Suvajda a v okolitých dedinách minulý rok v júli (dovedna 260 mŕtvych).

(čtk, čap)

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ