Erdogan sa v Budapešti vyhrážal Európe

bd, Pravda, Reuters, TASR | 07.11.2019 14:30, aktualizované: 
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po schôdzke s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Budapešti, 7. novembra 2019
Turecko otvorí hranice pre sýrskych utečencov, ak mu EÚ nepomôže. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého EÚ kritizuje pre inváziu na severe Sýrie proti Kurdom, spojencom v boji proti teroristom z tzv. Islamského štátu, zopakoval dnes svoju hrozbu na pôde členského štátu EÚ. V Budapešti sa však zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána nestretol s takou kritikou ako v Bruseli. Kritizovali ho stovky demonštrantov, ktorí sa na protest proti Erdoganovej návšteve zhromaždili v hlavnom meste Maďarska.

Turecko tvrdí, že na severovýchode Sýrie chce vytvoriť „bezpečnostnú zónu“, kde chce presídliť vyše dva milióny utečencov a od EÚ žiada podporu pre vyše 3,5 milióna utečencov. „Či dostaneme podporu, alebo nie, budeme pokračovať v pomoci. Ale ak to nebude fungovať, potom otvoríme dvere,“ vyhlásil Erdogan.

EÚ však nepovažuje bezpečnostnú zónu za skutočne bezpečnú a nemieni taký program naplánovaný Tureckom financovať. Navyše, turecká invázia na severe Sýrie vyhnala z domovov už tisíce kurdských civilistov.

Orbán dnes zdôrazňoval, že Maďarsko dokáže ochrániť svoje hranice. Bez ohľadu na postoj EÚ tiež vyhlásil, že Budapešť pomôže Turecku vo vybudovaní tzv. bezpečnostnej zóny v Sýrii. Bez Turecka nie je podľa Orbána možné zastaviť migráciu. Navyše, Turecko má druhú najsilnejšiu armádu v rámci NATO, preto patrí do inej ligy než Maďarsko. „Pre Budapešť je vojenská spolupráca s Tureckom veľmi dôležitá,“ dodal Orbán.

Neriešiteľný problém

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó ešte pred Erdoganovou návštevou vyhlásil, že Budapešť bude „rada spolupracovať s Ankarou“ na tom, aby sa rodiny sýrskych utečencov mohli premiestniť do bezpečnostnej zóny v Sýrii, aj keď tento postup kritizuje EÚ. "Turecko je spojencom v NATO a utečenci, ktorí sú na jeho území, by pre Európu znamenali neriešiteľný problém,“ obhajoval postup Budapešti voči Ankare Gergely Gulyás z úradu vlády.

Postup Turecka ako člena NATO predtým ostro kritizoval francúzsky prezident Emmanuel Macron. „To, čo práve zažívame, je mozgová smrť NATO,“ povedal Macron v rozhovore pre magazín Economist, v ktorom kritizoval najmä USA a Turecko.

„Spojené štáty svoje strategické rozhodnutia so svojimi partnermi v NATO vôbec nekoordinujú,“ povedal. Členovia aliancie sú, navyše, podľa neho svedkom „agresie, ktorú začal ďalší člen NATO, teda Turecko, a to v oblasti, kde sú v hre naše záujmy bez toho, aby to koordinoval“.

Maďarský premiér má však pre Ankaru pochopenie a pokračuje v propagácii myšlienky spriaznenosti Turkov a Maďarov. Počas dnešnej návštevy Erdogana v Budapešti, ktorú sprevádzali protesty a prísne bezpečnostné opatrenia, rokovali aj podnikatelia oboch krajín o spolupráci v oblasti obrany a priemyslu.

Erdogan tiež ďakoval za otvorenie tureckej školy v Budapešti. Školu má podľa Hungary Today zriadiť a spravovať nadácia blízka Erdoganovi. Má byť určená nielen pre tureckých žiakov, ale jej financovanie a úloha islamu vo výučbe nie je jasná.

Poloázijský diktátor v Budapešti

Bratanie sa Orbána s Erdoganom kritizovala maďarská opozícia. Na trase Erdoganovho konvoja na budapeštianskej Andrássyho ceste podľa webovej stránky komerčnej televízie ATV čakala skupina aktivistov opozičnej Demokratickej koalície s fotografiami ľudí, ktorí sa podľa hovorcu koalície Balázsa Barkócziho stali obeťami vražednej politiky tureckého prezidenta. „Je hanbou, že Maďarsko sa stalo miestom špacírovania poloázijských diktátorov,“ vyhlásil Barkóczi na sociálnej sieti.

V Budapešti v súvislosti s Erdoganovou návštevou platili už od utorka mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, včera obyvatelia mesta museli rátať aj s veľkými dopravnými obmedzeniami. V istom časte bola úplne uzatvorená Andrássyho cesta, kde nepovolili prechod chodcom a ľuďom nedovolili vychádzať z domov.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ