Moskva vrátila Kyjevu lode. Gestom sa spor nekončí

Ivan Drábek, Pravda | 18.11.2019 12:01, aktualizované: 
lode, more, ukrajina, krym, kerčský prieliv,... Foto: ,
Ukrajinský delový čln Nikopol sprevádzala na plavbe z kerčského prístavu do neutrálnych vôd loď ruskej pobrežnej hliadky. V pozadí vidno most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymom.
Po námorníkoch sú v domovskom prístave už aj ukrajinské vojnové lode, ktoré Rusko po ozbrojenom incidente v Kerčskom prielive bezmála rok zadržiavalo. Dva delové člny a remorkér vrátila Moskva Kyjevu v rovnaký deň, ako potvrdila, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa o tri týždne zúčastní na parížskom summite takzvanej normandskej skupiny, kde sa za asistencie francúzskeho prezidenta a nemeckej kancelárky prvý raz osobne stretne s novým ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Putin v pondelok telefonicky francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi povedal, že parížsky summit by mohol „reálne prispieť k úplnému naplneniu minských (mierových) dohôd“. Optimisticky sa o možnosti urovnania konfliktu na východe Ukrajiny v pondelok vyjadril aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, podľa ktorého by úspechu pomohlo, keby Paríž a Berlín postoje Kyjeva príslušne ovplyvnili.

Schôdzku normandskej štvorky, prvú po trojročnej pauze, po vrátení lodí už nebude zaťažovať incident z 25. novembra 2018. Pri ňom ruské ozbrojené sily prvý raz pod svojimi výsostnými znakmi otvorene pálili ostrými po ukrajinských vojakoch, bez toho, aby sa ako kedysi na Kryme skrývali za „zelených mužíčkov“, či v Donbase za „dovolenkujúcich vojakov“. Všetci 24 členovia posádok vrátane troch zranených námorníkov strávili v Rusku za mrežami desať mesiacov. Domov sa dostali až v septembri v rámci rozsiahlej výmeny väzňov medzi Moskvou a Kyjevom.

Napriek vráteniu zajatých námorníkov i plavidiel ani Rusko, ani Ukrajina prípad z Kerčského prelivu nepovažujú za právne uzavretý. Moskva stále nezastavila trestnoprávne konanie. Lode, ktoré podľa nej nezákonne prekročili ruské hranice, naďalej považuje za „vecné dôkazy“ a ako také ich Kyjevu odovzdala len „do úschovy“, a to bez zadržanej dokumentácie, munície a vysielačiek. Kyjev namieta, že lode plávali v súlade s rusko-ukrajinskou dohodou o používaní vodnej cesty z Odesy do Mariupolu. Rusko však po anexii Krymu považuje Kerčský prieliv v rozpore s touto dohodou za svoje výsostné vody. Ukrajinské lode tak podľa Moskvy nezákonne vnikli do ruských výsostných vôd.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok varovalo pred „akýmikoľvek provokáciami pri svojich hraniciach“, ktoré vraj v záujme „zaistenia bezpečnosti námornej plavby bude tvrdo trestať“.

Kyjev vyčíta Moskve, že lode i s posádkou mala vrátiť už najneskôr pred pol rokom, keď ju k tomu predbežným opatrením zaviazal Medzinárodný tribunál OSN pre morské právo. V spore mieni Ukrajina pokračovať ďalej. „Boj za našich chlapcov a naše lode sa začal od okamihu ich nezákonného zadržania,“ napísala na Facebooku námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Olena Zerkalová. „Kým lode Nikopol, Berďansk a Jany Kapu smerujú domov, do Odesy, do Haagu má namierené tím ministerstva zahraničných vecí,“ informovala s tým, že v Holandsku sa má vo štvrtok pred arbitrážnym súdom uskutočniť prvé vypočutie v prípade porušenia Dohovoru OSN o morskom práve zo strany Ruska. „Pôjdeme touto cestou a dokážeme celému svetu a arbitrážnemu súdu, že plavba ukrajinských lodí cez Kerčský prieliv bola mierová a legálna a že kroky Ruska boli porušením medzinárodného práva,“ dodala.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ