Fico na kandidátke ráta s Blahom, o Glváčovi sa nevyjadril

Pravda, TASR | 25.11.2019 15:00, aktualizované: 
Robert Fico bude v stredu na predsedníctve Smeru informovať o svojom návrhu kandidátky.

VIDEO: Fico o ďalekohľade pre Remišovú a Kiskových majetkoch. Pozrite si, čo dnes v skratke Fico odkázal Kiskovi, Remišovej, Druckerovi a Sulíkovi. Fico komentoval aj prístup bývalého člena vedia Smeru a súčasného guvernéra NBS Petra Kažimíra a použil pri ňom slovné spojenie: „som šokovaný.“

Video

Fico zopakoval, že na prvom mieste navrhuje premiéra a podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho. Fico potvrdil, že na kandidátke bude aj súčasný poslanec Ľuboš Blaha.

Fico uviedol, že kandidátka bude zostavená inak ako v minulosti. Skonštatoval, že dôjde k výrazným posunom na vyššie miesta tých predstaviteľov, ktorí sú väčším prínosom. Spomenul napríklad poslanca Erika Tomáša. To, či bude na kandidátke aj podpredseda strany Martin Glváč, ktorý odišiel z postu podpredsedu parlamentu, Fico nechcel povedať.

Šéf Smeru povedal, že na kandidátke budú primátori, „pomerne významní predstavitelia akademickej obce“, ale aj osvedčené tváre strany Smer-SD.

Podľa stanov kandidátku predkladá predseda Smeru, Fico uviedol, že vnímal atmosféru v strane a svoj návrh kandidátky bude s členmi predsedníctva konzultovať.

Strana sa chce podľa Fica zamerať na ďalšiu ochranu sociálneho štátu. Podnikateľom odkázal, že Smer nemá kde ustúpiť od sociálnych opatrení. „Tlak na realizáciu sociálneho štátu musí pretrvať,“ skonštatoval s tým, že strana bude chrániť všetko, čo bolo v tejto oblasti dosiahnuté.

Fico tiež na tlačovej konferencii vyhlásil, že Smer-SD vie ponúknuť stabilitu a profesionalitu.

O opozícii: Sedem kuchárov aj polievku pripečie

Fico ešte na úvod tlačovej besedy povedal, že v Smere sledovali rokovania opozície a berú na vedomie, že opozičné strany sa nedohodli prakticky na ničom a ponúkajú iba zlepenec. „Sedem kuchárov aj polievku pripečie,“ zhodnotil Fico úsilie opozície.

Fico dal výzvu súdnosti politickým oponentom. Skritizoval Druckera (Dobrá voľba), Sulíka (SaS) aj Remišovú (Za ľudí).

„Drucker hovorí, že postavia nemocnicu v každom kraji, no ako minister zdravotníctva nebol schopný jednu nemocnicu ani zbúrať, nieto ešte postaviť,“ povedal Fico s odkazom na nemocnicu Rázsochy. Sulík podľa neho nie je dôveryhodný, keď má v programe zníženie daní, pretože v roku 2010 všetci poslanci v NSR SR za SaS hlasovali za zvýšenie daní.

Za „najväčší hit“ označil vyhlásenie Veroniky Remišovej zo strany Za ľudí, v ktorom volá po zhabaní nelegálne nadobudnutých majetkov. „Kde stál pri nej Kiska? Zľava či sprava?“ položil si Fico rečnícku otázku a zopakoval svoje hodnotenie lídra za ľudí a exprezidenta Kisku ako „najväčšieho podvodníka“.

Smer má voči stratifikácii nemocníc stále výhrady

Reforma nemocníc, tzv. stratifikácia, je v prvom čítaní, v utorok 26. novembra musí padnúť rozhodnutie, či sa ňou bude parlament zaoberať. Novinárom to v pondelok na tlačovej konferencii povedal Fico.

Šéf Smeru pripomenul, že v parlamente je predložených množstvo zákonov, ktoré sú v prvom čítaní. Vzhľadom na to, že v utorok sa začína pravdepodobne posledná schôdza parlamentu, poslanecké grémium musí podľa Fica rozhodnúť, či má zmysel rokovať o týchto návrhoch. V prvom čítaní je aj stratifikácia nemocníc.

Stratifikácia nemocníc je opäť zákon, ktorý je v prvom čítaní. Zajtra musí padnúť rozhodnutie, aký má význam zaoberať sa zákonmi, ktoré sú v prvom čítaní. Ak zajtra padne rozhodnutie, že urobíme z mikrofónu v národnej rade predvolebnú tribúnu, tak jej súčasťou bude pravdepodobne aj zákon o stratifikácii, ale bez akéhokoľvek konca. Zákon bude prerokovaný v prvom čítaní, a tým skončil," povedal Fico s tým, že keď príde nová vláda, bude musieť zákon predložiť znova do parlamentu. Označil to preto za zbytočné divadlo.

Fico zopakoval, že strana Smer-SD má voči stratifikácii nemocníc stále výhrady. „Keď príde k tomu dňu D, keď bude treba o tomto zákone hlasovať, zvolám klub a poradíme sa,“ dodal.

Stratifikáciu do parlamentu predložila vláda na návrh ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru). Z októbrovej schôdze pléna ju tesne pred hlasovaním presunuli.

VIDEO: Pozrite si celú dnešnú tlačovú konferenciu lídra strany Smer Roberta Fica.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ