Austrálskeho dobrovoľného hasiča obvinili z podpaľačstva

ČTK | 27.11.2019 15:49
Mladý dobrovoľný hasič z východnej časti Austrálie bol obvinený, že v oblasti najväčšieho austrálskeho mesta Sydney úmyselne založil sedem požiarov a potom ich so svojimi kolegami pomáhal hasiť. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

Východné pobrežie Austrálie zasiahla v posledných mesiacoch ničivá vlna požiarov, pri ktorej zahynulo šesť ľudí a viac ako 650 domov zhorelo. Rozsah požiarov spôsobený do značnej miery dlhodobými suchami vyvolal v Austrálii otázky, či vláda robí dosť pre boj s klimatickými zmenami.

Austrálska polícia oznámila, že zatkla 19-ročného muža s obvinením zo siedmich prípadov podpaľačstva južne od mesta Sydney ležiaceho v štáte Nový Južný Wales. Policajti uviedli, že v utorok videli sedieť muža v aute zaparkovanom pri rieke v údolí Bega. Krátko potom zbadali dym a horiacu trávu a stromy.

„Podľa názoru polície tento muž založil požiar, potom lokalitu opustil, aby sa tam zakrátko vrátil zasahovať ako dobrovoľný hasič,“ uviedla dnes polícia štátu Nový Južný Wales. Muž bol následne zatknutý a bol tiež už vylúčený z miestneho hasičského zboru.

Hasičský zbor označil údajné činy podozrivého za „absolútnu zradu“ voči tímom hasičov, ktorí už tak čelia obrovskému tlaku. V štáte Nový Južný Wales v súčasnosti horí viac ako 120 požiarov a úrady varovali, že s blížiacim sa letom na južnej pologuli má to najhoršie Austrália ešte len pred sebou.