Vlci a turisti na Zádielskej planine: Kto bol vystrašenejší?

Robo Hakl, Pravda | 04.12.2019 06:00
Párik vlkov vystrašil turistov, ktorí sa vybrali zo Zádielskej tiesňavy na najvyšší Grečov vrch. Pri návrate sa ich cesty skrížili. Ľudia vybehli na neďaleký poľovnícky posed a podarilo sa im zavolať políciu.

VIDEO: Pozrite si, ako prebiehalo stretnutie vlkov a turistov.

Video

„Na linku 158 sme prijali oznam od turistov, že spozorovali svorku vlkov, pričom stratili orientáciu a nevedia sa vrátiť späť k svojmu motorovému vozidlu. Policajti z obvodného oddelenia Turňa nad Bodvou Roland Majchrovič a Mário Jašek kontaktovali starostu obce Zádiel a spoločne vyrazili na pomoc ohrozeným turistom, s ktorými udržiavali neustále telefonický kontakt. Ešte pred zotmením vyľakaných turistov v bezpečí dopravili k ich autu,“ informovala o udalosti polícia na sociálnej sieti.

Starosta Zádiela Július Nehoda sa teda vybral s policajtmi zachraňovať turistov. „Neboli priamo v Zádielskej doline, ale oveľa ďalej, asi tri kilometre od Hačavy. Je to už taká džungľa, tam veľa turistov nechodí, ani poľovníci,“ konštatoval Nehoda. Chápe turistov, že sa zľakli a vlci ich vystresovali.

„Predsa len, nestáva sa často, že človek stretne v lese vlka. Pôvodne som si myslel, že mohlo ísť o túlavých psov. Policajti ani ja sme vlkov nevideli, ale podľa toho, ako nám ich turisti opísali, išlo o párik, ktorý mohol mať štyri až päť rokov,“ odhadoval starosta. Turisti uviedli, že vlci neboli útoční, skôr zvedaví a zmizli v lese.

„Nevedeli, čo môžu od šeliem očakávať, preto urobili dobre, že vyšli na posed. Mali šťastie, že tam mali signál, a tak sa mohli skontaktovať s políciou,“ poznamenal Nehoda, ktorý je aj poľovníkom a vášnivým fotografom.

„Určite by turistom neublížili,“ je presvedčený starosta. Súhlasí s ním aj zoológ Patrik Pastorek z košickej zoologickej záhrady. „Vlci sú veľmi plaché zvieratá, nemajú dôvod zaútočiť na človeka,“ konštatoval. Výnimkou je, ak je zviera choré alebo sa človek nechtiac dostane medzi mláďa a vlčicu.

„Všetko dobre dopadlo a pevne verím, že aj napriek tomu sa turistom Zádiel páčil a ešte sa k nám vrátia. Ľudia nemusia mať žiadne obavy. Samozrejme, že tu máme vlkov, aj medveďa, ale vyhýbajú sa civilizácii a majú svoje teritórium. Udalosť sa stala v lokalite, ktorá je málo navštevovaná. Keď vlk zacíti človeka, o hodinu je desiatky kilometrov ďaleko. Turisti môžu prísť do Zádielskej tiesňavy bez obáv, nič im u nás nehrozí,“ odkazuje starosta Nehoda.

Vlci prinútili vyšplhať sa na stromy v máji 2018 cyklistov zo Zlatých Moraviec, ktorí v okolí Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske zišli z trasy. Zbadali svorku asi piatich vlkov, no pokračovali v jazde. Prešli asi 300 metrov, keď vlkov, už vo väčšom počte, uvideli opäť. Radšej zvolili bezpečie v korune stromov, odkiaľ privolali policajtov, ktorí ich potom vyprevadili z lesa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ