Metropoly V4 uzavreli pakt. Chcú spolu vzdorovať populizmu

Ivan Drábek, Pravda | 16.12.2019 20:35
V4, visegradska štvorka, podpisanie dohody... Foto: ,
Stretnutie proeurópsky orientovaných primátorov V4, ktorí podpísali dohodu o spolupráci v Budapešti 16. decembra 2019. Na snímke primátori, zľava Prahy Zdeněk Hřib, Budapšti Gergely Karácsony, Bratislavy Matúš Vallo a Varšavy Rafal Trzaskowski.
So svojím ľudským a hospodárskym potenciálom by teoreticky mohli byť aj piatym členom visegrádskej skupiny. Dovedna majú toľko obyvateľov ako Slovensko, pričom ekonomickou výkonnosťou výrazne prevyšujú stredoeurópsky priemer. Bratislava, Budapešť, Praha a Varšava dnes uzavreli spojenectvo, ktoré by malo posilniť ich vplyv v regióne i v celej Európe. Mohlo by zlepšiť aj medzinárodný imidž visegrádskej štvorky, pošramotený tvrdou protiimigračnou politikou vlád i odporom k užšej európskej integrácii.

Metropoly Slovenska, Maďarska, Česka a Poľska, ktoré agentúra AFP označila za "centrá odporu proti vládnucim populistickým stranám“, nazvali svoju dohodu Paktom slobodných miest. Hlavné mestá sa zaviazali spoločne čeliť výzvam, ako sú klimatické zmeny, nerovnosť, čoraz ťažšia dostupnosť bývania, demografická kríza a politický tribalizmus. Primátori sa tiež dohodli, že budú ochraňovať a rozširovať hodnoty slobody, ľudskej dôstojnosti, demokracie, rovnoprávnosti, právneho štátu, sociálnej spravodlivosti, tolerancie a kultúrnej rozmanitosti.

Bratislava, Budapešť, Praha a Varšava sa podľa spoločného vyhlásenia mienia usilovať o priame financovanie z európskych fondov bez toho, aby museli byť odkázané na sprostredkovania domácich ústredných úradov. Išlo by predovšetkým o investície do zdravotníctva, verejnej dopravy a udržateľného rozvoja. Napríklad maďarská metropola odkedy prešla do opozičných rúk, už priamo požiadala o európske subvencie na zlepšenie kvality ovzdušia.

Iniciátorom dohody štyroch primátorov sa stal služobne najmladší z nich – Gergely Karácsony, opozičný politik, ktorému sa predminulý mesiac podarilo ukončiť desaťročie vlády národno-konzervatívnej strany premiéra Viktora Orbána nad tradične ľavicovo liberálnou Budapešťou.

Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo... Foto: SITA/AP, Szilard Koszticsak
matúš vallo dohoda podpisanie V4 Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo podpisuje dohodu v Budapešti 16. decembra 2019.

"V jednej dôležitej otázke prekvapujúco súhlasím s Viktorom Orbánom, konkrétne v tej, že súčinnosť V4 treba posilňovať. Ale nie preto, aby sme sa potom spoločne mohli triasť pred svetom, rozbíjali EÚ i systém bŕzd a protiváh. Uzatvárame spojenectvo proti nacionalistickému populizmu, ktorý opantáva náš región,“ citoval budapeštianskeho primátora portál 444.hu.

Vďaka tomu, že všetky štyri mestá budú hovoriť spoločným hlasom, nebude možné ich umlčať, zdôraznil Karácsony, lebo, ako dodal, ak to jednému z nich bude hroziť, zvyšné tri sa nahlas ozvú. Ako príklad uviedol, že Praha sa minulý týždeň solidárne zastala Budapešti, keď Orbánova vláda presadila nové pravidlá obmedzujúce nezávislosť kultúrnych inštitúcií.

Schôdzka sa symbolicky konala v budapeštianskom kampuse Stredoeurópskej univerzity, z ktorého sa väčšina učebných programov pod tlakom Orbánovej vlády vlani presťahovala do Viedne. Stredoeurópsku univerzitu založil americký miliardár maďarsko-židovského pôvodu George Soros, ktorý bol terčom viacerých štvavých kampaní maďarskej vlády. Tá ho obviňuje z radikálneho liberalizmu a zo snahy priviesť do Európy milióny moslimských prisťahovalcov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ