Strelec v centre Moskvy konal sám, polícia ho zastrelila

TASR, ČTK, SITA | 19.12.2019 17:04, aktualizované: 
Moskva streľba Foto:
Moskva streľba
Život príslušníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo vo štvrtok pred sídlom tejto organizácie v centre Moskvy. O život prišiel aj útočník. Ďalších päť osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie FSB a ministerstvo zdravotníctva.

Federálna bezpečnostná služba potvrdila, že muž ozbrojený kalašnikovom spustil paľbu na Lubianskom námestí pred jej sídlom. Bezpečnostné sily ho následne „neutralizovali“. „Páchateľ konal sám,“ uviedla FSB, ktorá zároveň poprela správy, že strelci boli traja a podarilo sa im preniknúť do jej sídla, tzv. Lubianky.

Ruské tajné služby udalosť v centre Moskvy vyhodnotili ako teroristický čin, informovala na sociálnych sieťach spravodajská stanica RT.

Podľa agentúry DPA mal páchateľ útočnú pušku typu kalašnikov.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uviedol, že streľba sa odohrala približne v čase tlačovej konferencie, počas ktorej sa líder krajiny prihovoril špeciálne členom FSB a ďalším ruským bezpečnostným pracovníkom.

K incidentu došlo na Lubianskom námestí, nachádzajúcom sa približne desať minút chôdze od Kremľa. Ako informovala na svojej internetovej stránke televízia RT, táto časť mesta je obľúbená medzi Moskovčanmi i turistami pre svoje reštaurácie, luxusné obchody a rôzne atrakcie v časoch sviatkov. Moskovská polícia dočasne na mieste incidentu zastavila dopravu a presmerovala linkové autobusy.

Civilisti zrejme nepovažovali incident za príliš vážny, pretože niektoré videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, že náhodne prechádzali okolo krčiacich sa policajtov vyzbrojených útočnými puškami, alebo nazerali z okien kaviarní, poznamenala RT.

Predtým informovala, že pri streľbe zahynuli traja ľudia. Zverejnila aj video nasnímané z neďalekej budovy, ktoré ukazuje osobu odetú v čiernom, ako beží po vyprázdnenej ulici. Nebolo jasné, či je to bezpečnostný dôstojník alebo útočník.