Súd prepustil Daňa a Vaského na slobodu

TASR | 22.01.2020 11:43, aktualizované: 
Neúspešného prezidentského kandidáta Martina Daňa a aktivistu Rudolfa Vaského súd prepustil na slobodu. V stredu o tom rozhodol Krajský súd (KS) v Bratislave. Obvineným nariadil probačný dohľad. Zároveň im zakázal podieľať sa na tvorbe audiovizuálnych diel a zverejňovať ich. Informoval o tom hovorca KS Pavol Adamčiak.

„KS v Bratislave 22. januára 2020 na neverejnom zasadnutí senátu rozhodol tak, že zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu Bratislava I zo 16. decembra 2019 v celom rozsahu,“ priblížil Adamčiak. Väzbu súd nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a obvinených prepustil na slobodu. Zároveň im podľa Adamčiakových slov uložil primerané povinnosti a obmedzenia.

KS dvojici uložil „zákaz uverejňovať prostredníctvom webu, televízie, prípadne akéhokoľvek iného komunikačného prostriedku, príspevky vo forme obrazových, zvukových a obrazovo-zvukových diel, ktoré sú výsledkom vlastnej tvorby obvinených, ako aj zdržať sa osobných prejavov adresovaných verejnosti“.

Okrem toho im súd zakázal tvorbu takýchto záznamov vo verejne dostupných objektoch a na verejných priestranstvách. Rovnako nesmú vedome participovať na tvorbe takýchto diel vytvorených inými subjektmi.

O väzobnom stíhaní Martina Daňa a Rudolfa Vaského rozhodol sudca OS Bratislava I koncom minulého roku, a to z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť obvinení aj prokurátor.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) oboch obvinil z opakujúceho sa pokračovacieho prečinu výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách. Voči Daňovi bolo vznesené aj obvinenie ako voči samostatnému páchateľovi. „V prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj z prečinu podnecovania,“ podotkla polícia.

Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom internetu. NAKA oboch obvinených zadržala 13. decembra. Daňo čelí tiež obvineniu zo spáchania daňového podvodu.