OSN je zaviazaná podporovať mierové riešenie medzi Izraelom a Palestínčanmi

TASR | 29.01.2020 06:13
Organizácia Spojených národov je zaviazaná podporovať Izraelčanov a Palestínčanov v riešení vzájomného konfliktu na základe rezolúcií OSN, medzinárodného práva a bilaterálnych dohôd, oznámil v utorok generálny tajomník organizácie António Guterres. Informovala o tom agentúra AP.

OSN je podľa svojho hovorcu Stéphana Dujarrica takisto zaviazaná uskutočniť riešenie v podobe dvoch štátov „žijúcich bok po boku v mieri a bezpečí v rámci uznaných hraníc na základe hraníc z obdobia pred rokom 1967“.

Stanovisko OSN v súvislosti s riešením v podobe dvoch štátov je podľa Dujarrica definované príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady (BR) a Valného zhromaždenia OSN, ktorými je úrad tajomníka viazaný.

Rezolúcie OSN označujú izraelské osídlenie na Západnom brehu za nezákonné a žiadajú riešenie na základe hraníc z obdobia pred šesťdňovou vojnou z roku 1967, pripomína AP. Izrael Západný breh okupuje od šesťdňovej vojny.

Americký prezident Donald Trump v utorok predstavil svoj mierový plán pre Blízky východ. Trump na spoločnej tlačovej konferencii s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Bielom dome, na ktorej sa nezúčastnili nijakí palestínski predstavitelia, ako súčasť svojho mierového plánu navrhol vznik palestínskeho štá­tu.

Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela. Trump však zároveň povedal, že východný Jeruzalem má potenciál stať sa hlavným mestom palestínskeho štá­tu.

V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás mierový plán odmietol.