Pelosiová: Čína chce cez 5G sieť vyvážať digitálnu autokraciu

TASR, ČTK | 14.02.2020 20:44, aktualizované: 
Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v piatok varovala pred spoluprácou s čínskou spoločnosťou Huawei pri budovaní 5G sietí, informovala agentúra DPA. Čína chce podľa nej takto vyvážať digitálnu autokraciu.

Pelosiová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyjadrila presvedčenie, že ak sa západné krajiny budú spoliehať na technológie Huawei, podporia tým „digitálnu autokraciu“.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov žiadala o medzinárodnú infraštruktúru v oblasti mobilnej komunikácie a Európu vyzvala, aby spolupracovala s USA, čo by podľa nej bolo výhodné pre obe strany.

Výstavba 5G sietí podľa nej nie je len o konkurencii medzi technológiami, ale aj o ochrane západnej demokracie.

Demokratka Pelosiová je jedným z najtvrdších kritikov republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa, pripomína AP. Trump však v minulosti americkým firmám nariadil, aby prestali obchodovať so spoločnosťou Huawei, lídrom na trhu zariadení pre mobilné siete, a vyzval spojencov, aby tento príklad nasledovali.

Steinmeier: Vo svete je zrejmá stále deštruktívnejšia dynamika

Vo svetovej politike je podľa nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera zrejmá stále deštruktívnejšia dynamika: rok od roku sa vzďaľujeme od medzinárodnej spolupráce smerujúcej k mieru.

Steinmeier, podľa ktorého za to môže aj nacionalizmus mocností, to dnes povedal na úvod 56. mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Konkrétne kritizoval Rusko, Čínu a Spojené štáty.

„Rusko, či už právom, alebo neprávom dotknuté a odcudzené, nielen že bez ohľadu na medzinárodné právo anektovalo Krym, ale uskutočnilo vojenskú silu a násilnú zmenu hraníc na európskom kontinente znovu prostriedkom politiky,“ uviedol nemecký prezident.

Rovnako Čína podľa neho medzinárodné právo akceptuje selektívne, a to vtedy, keď nejde proti jej záujmom. „Jej počínanie v Juhočínskom mori znepokojuje susedov v regióne. Jej postup voči menšinám vo vlastnej krajine znepokojuje nás všetkých,“ vyhlásil Steinmeier.

„A náš najbližší spojenec, Spojené štáty americké, sa za súčasnej vlády zriekajú aj myšlienky medzinárodného spoločenstva,“ poznamenal s tým, že podľa terajšej americkej vlády má každý svoje záujmy stavať nad záujmy všetkých ostatných.

„Akoby sa myslelo na všetkých, keď každý myslí na seba. ‚Great again‘ – a keď je nutné, tak aj na náklady susedov a partnerov,“ uviedol v narážke na volebný slogan amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Odklon od medzinárodného práva k právu silnejšieho podľa bývalého nemeckého ministra zahraničia škodí všetkým. Jednak nás vracia do doby, keď každý hľadal svoju bezpečnosť na úkor druhých, čo vedie k nedôvere, väčšiemu zbrojeniu a v konečnom dôsledku k menšej bezpečnosti.

Jednak bráni tomu, aby medzinárodné spoločenstvo nachádzalo verejné a presvedčivé odpovede na otázky a problémy, ktoré ani najväčšie krajiny nemôžu riešiť samy, ako sú napríklad klimatické zmeny. Ústup od medzinárodného k nacionálnemu tak podľa Steinmeiera vedie do slepej uličky, do temnej doby.

V Mníchove rokovali aj šéfovia diplomacií Číny a Vatikánu

Najvyšší predstavitelia rezortov diplomacií Svätej stolice a Číny – arcibiskup Paul Gallagher a Wang I – absolvovali v piatok spoločné stretnutie, ktoré sa uskutočnilo počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

Ako informovala agentúra AP, šlo o bilaterálnu schôdzku, ktorá bola prvou na najvyššej úrovni od roku 2018, keď obe strany podpísali prelomovú dohodu o vymenúvaní čínskych biskupov. Čína a Vatikán nemali diplomatické vzťahy od 50. rokov 20. storočia.

Podľa tlačovej služby Vatikánu sa rozhovor diplomatov týkal dohody uzavretej v roku 2018, života katolíkov v Číne, ale aj prebiehajúcich snáh o získanie kontroly nad šíriacim sa novým koronavírusom, ktorým sa v Číne nakazili tisíce ľudí a ktorý sa rozšíril aj do viacerých ďalších štátov.

Podľa Vatikánu obe strany vyjadrili nádej, že „sa zintenzívni medzinárodná spolupráca na podporu občianskeho spolužitia a mieru vo svete.“ Diskutovali aj o ľudských právach a medzikultúrnom dialógu, uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Vatikán bol za podpísanie dohody o vymenúvaní čínskych biskupov kritizovaný konzervatívnym krídlom vo vnútri cirkvi, pričom hongkonský arcibiskup na dôchodku, kardinál Joseph Zen, tvrdí, že čínska vláda napriek dohode pokračuje v prenasledovaní veriacich podzemnej cirkvi v Číne.

Na trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa tento rok zúčastňuje niekoľko desiatok lídrov, vrátane amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, či šéfov ruskej a iránskej diplomacie Mohammada Džaváda Zarífa a Sergeja Lavrova. Na konferencii sa zúčastnia aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.

Zdroj: TASR