Krízový štáb SR pre koronavírus zakázal všetky spoločenské podujatia

Pravda, TASR | 09.03.2020 17:17, aktualizované: 
Ústredný krízový štáb rozhodol, že od utorka (10.3.) na 14 dní platí plošný zákaz kultúrnych, športových, mimoškolských alebo iných spoločenských podujatí. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer). Bude platiť aj 14-dňová domáca karanténa pre občanov, ktorí sa vrátia z Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórei. Ďalej potvrdil, že počet pozitívnych prípadov koronavírusu sa zvýšil, ohniská nákazy sú aj v Martine a Košiciach.

Zákaz organizovania podujatí je plošný a nebude rozlišovať, či je organizátorom samospráva, alebo ide o súkromnú akciu. Zákaz sa pravdepodobne bude týkať aj Svätých omší. Zrušené budú aj športové podujatia, ktoré by sa mohli organizovať bez divákov. Pellegrini to odôvodnil tým, že je potrebné eliminovať možnosti šírenia sa nákazy.

Video: Tlačová beseda po rokovaní ústredného krízového štábu

Video

Každý občan SR, ktorý príde z Talianska, Južnej Kórei, Číny a Iránu, bude musieť ísť na 2 týždne povinne do karantény. Dobrovoľnú karanténu by aj naďalej mali zvážiť všetci, ktorí majú klinické príznaky.

Za nerešpektovanie nariadení môže byť občanovi uložená pokuta do výšky 1 650 eur.

Počet pacientov nakazených novým koronavírusom na Slovensku stúpol na sedem. Po pondelkovom zasadnutí krízového štábu o tom informoval dosluhujúci premiér Peter Pellegrini. Potvrdil, že počas zasadnutia štábu pribudli dva nové potvrdené prípady, a to v Martine a Košiciach.

Od utorka sa začínajú aj preventívne kontroly na všetkých hraničných priechodoch na Slovensku, uviedol Pellegrini. Ministerka vnútra Denisa Saková priblížila, že informačná kampaň o novom koronavíruse sa rozšíri aj na hraničné priechody Rajka, Vyšné Nemecké, Kúty, Driemota, Makov. „Budú fungovať od utorka od 6. hodiny ráno do polnoci,“ povedala ministerka.

Ministerstvo školstva vyzvalo školy, aby nezrušili len zahraničné študentské výlety, ale aj všetky na Slovensku.

Pellegrini vyzval samosprávy, aby nezatvárali masovo školy, pretože to ovplyvní státisíce ľudí, ktorí budú musieť ostať doma so svojimi deťmi. Zároveň vyzval rodičov, aby neposielali deti k starým rodičom, ktorí tvoria najrizikovejšiu skupinu.

Všeobecní lekári budú môcť pre nový koronavírus vypísať tzv. pohybovú práceneschopnosť (PN), potvrdenia bude ošetrujúci lekár priamo zasielať do Sociálnej poisťovne, aby sa obmedzil pohyb ľudí, hovorí Pellegrini.

Saková poznamenala, že pre vyťaženosť posilnili aj infolinky, ktoré zodpovedajú občanom o novom víruse. Kontroly letísk ostávajú naďalej v platnosti. Všetci ambulantní lekári podľa Sakovej budú telefonicky informovať o príznakoch choroby. Postupne sa budú všetky ambulancie vybavovať rúškami. „Štátny úrad na kontrolu liečiv tieto rúška certifikuje v čo najkratšej dobe,“ podotkla Saková.

Na zasadnutí štábu bol aj potenciálny budúci premiér Matovič (OľaNO). Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer) o pozvaní Matoviča informoval krátko popoludní.

Pellegrini podľa vlastných slov očakáva, že nová vláda čoskoro prevezme svoju úlohu a bude pokračovať v riešení situácie. Za podstatné považuje to, aby sa výmenou vlády nezmenila bezpečnostná situácia na Slovensku. Zdôraznil, že ako jediná mu v súvislosti s novým koronavírusom v uplynulých dňoch volala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Žiaden z budúcich členov koalície sa mu podľa jeho slov neozval a nezaujímal sa o situáciu. Aj preto podľa neho pozvali Matoviča na pondelkové zasadnutie krízového štábu. Krízový štáb je zložený z odborníkov, a tí budú pracovať bez ohľadu na zmenu vlády.

Matovič počas víkendových diskusií uviedol, že k riešeniu problému s novým koronavírusom ho odchádzajúca vláda zatiaľ ako možného budúceho premiéra nepozvala. Veronika Remišová (Za ľudí) i líder SaS Richard Sulík sa zhodli na tom, že by ho odchádzajúca vláda mala na rokovania prizvať.