Otvoria sa ďalšie obchody? Matovič: Nerozhodnú prstocucy

cr, Pravda | 11.04.2020 07:30
O otvorení ďalších obchodov či uvoľnení prísnych pravidiel, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu, rozhodne zrejme opäť konzílium epidemiológov a lekárov.

Napísal to v statuse na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽaNO). „Chcem ubezpečiť všetkých, ktorí si dovidia ďalej od nosa, že o prípadnom otváraní ďalších obchodov či otváraní škôl a reštaurácií budú rozhodovať tí istí ľudia, čo naposledy,“ uviedol predseda vlády vo svojom statuse.

Na mysli mal konzílium epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov, ktoré zvolal aj pri rozhodovaní o rozšírení núdzového stavu. Ten sa začal o polnoci z utorka do stredy a končí sa na veľkonočný pondelok o 23. 59. Dovtedy by mali ľudia vychádzať len výnimočne a pohybovať sa v rámci svojho okresu. Práve toto nariadenie spôsobilo hodinové kontroly na hraniciach okresov v stredu ráno, za ktoré sa Matovič ospravedlnil.

„Nebude o tom rozhodovať žiaden politik, akokoľvek by chcel… a keď hovorím žiaden, tak žiaden… ani ja sám,“ pokračoval Matovič s tým, že máme nebezpečné ohniská nákazy v rómskych osadách.

„Akékoľvek prstocucy politikov a lobingy záujmových skupín sú to posledné, čo bude rozhodovať o tom, aké budú ďalšie parametre nášho ochranného valu voči COVID–19,“ napísal. Svoj status zakončil:

„Nedovoľme si to pokaziť ľuďmi, pre ktorých je smrť starého človeka len ušetrenými peniazmi na jeho dôchodok.“

Po otvorení ďalších obchodov a uvoľnení pravidiel pritom volajú práve koaliční partneri – vicepremiér a minister hospodárstva za SaS Richard Sulík či minister školstva, tiež za SaS, Branislav Gröhling. Proti rozšíreniu núdzového stavu bola aj vicepremiérka Veronika Remišová zo strany Za ľudí.