Ústavný súd súhlasil s väzbou Kajetána Kičuru

hdm, hkl, Pravda | 22.04.2020 11:09, aktualizované: 
Ústavný súd SR v stredu súhlasil so vzatím do väzby bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetána Kičuru. Vyhovel tak žiadosti generálneho prokurátora. Kajetán Kičura, ktorý je sudcom s pozastaveným výkonom funkcie, je obvinený z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.
VIDEO: Ústavný súd súhlasí s väzbou pre Kajetána Kičuru.
Video

Keďže obvinený Kičura je sudcom, aj keď s pozastaveným výkonom funkcie, musel vo veci väzby rozhodnúť aj Ústavný súd. Obvinenému pritom umožnil vyjadriť sa k žiadosti generálneho prokurátora.

„Plénum na neverejnom zasadnutí po tajnom hlasovaní rozhodlo, že dáva súhlas na vzatie obvineného sudcu do väzby. Ústavný súd takto rozhodol z dôvodu, že nebola preukázaná existencia takých okolností, ktoré by znamenali nejaký zásah orgánov činných v trestnom konaní do súdnej moci. Ústavný súd prihliadol aj na to, že tento obvinený sudca má nepretržite prerušený výkon funkcie sudcu od roku 2012 a skutky, za ktoré je obvinený, nesúvisia s výkonom sudcovskej funkcie,“ zdôvodnil rozhodnutie Ústavného súdu jeho predseda Ivan Fiačan.

O návrhu na väzobné stíhanie Kičuru bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd. „Úrad špeciálnej prokuratúry ešte dnešného dňa v nočných hodinách doručí sudcovi pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Banská Bystrica návrh na vzatie obvineného do väzby,“ potvrdil prokurátor Vladimír Kuruc.

V rámci akcie Rezervy vzniesli ďalšie obvinenie

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Rezervy vzniesol obvinenie aj voči osobe M. S. za zločin podplácania. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Malo by ísť o konateľa firmy ZVS technology Miroslava Solavu.

NAKA v utorok od rána zasahovala na strednom Slovensku. V Žilinskom a Banskobystrickom kraji vykonávala zaisťovacie úkony v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou z prostredia SŠHR SR. V rámci akcie polícia zasahovala u Kičuru v Čadci a aj u jeho otca Rudolfa Kičuru v obci Lopej neďaleko Brezna. Podľa portálu aktuality.sk mal tento dôchodca prijať nedávno na svoj účet v banke zhruba 200-tisíc eur, pričom poslať ich mala práve jedna z firiem, s ktorými jeho syn uzavrel ako šéf štátnych rezerv obchod na dodanie zdravotníckych pomôcok.

„Som veľmi rád, že som hneď druhý deň po vymenovaní našej vlády strávil v štátnych hmotných rezervách a aj keď sa ma snažil opiť rožkom, ešte v ten deň som povedal, že vo funkcii končí. Jemu bolo v očiach vidieť, že je to kovaný zlodej a som veľmi rád, že bude v rukách orgánov činných v trestnom konaní,“ zareagoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Podozrivá kúpa bytov

Trestné stíhanie začala NAKA z vlastnej iniciatívy ešte 23. marca v súvislosti s medializovanými informáciami o nákupoch hmotných rezerv a Kičurovej kúpe bytov v centre Bratislavy. Aj on sám v ten deň aj pre Pravdu priznal, že v tejto súvislosti už vypovedal na NAKA. Vypovedať by mali aj jeho kolegovia z úradu, ktorí sa zúčastnili sporných obstarávaní zdravotníckeho materiálu.

Sudca s prerušenou funkciou však nehospodárnosť a predraženie obstarávaní odmietol. Kičura tvrdil, že išlo o vtedy najlepšie možné ponuky. Dva byty na Konventnej ulici v Bratislave, ktoré 17. a 18. marca kúpil jeho 20-ročný syn Krištof Kajetán za približne 200-tisíc eur bez hypotéky, s obstarávaniami zdravotníckeho materiálu nemajú podľa Kičuru nič spoločné. O niekoľko hodín neskôr ho vláda na pokyn premiéra a návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) odvolala.

Machinácie pri verejnom obstarávaní

Na Kičuru však ešte predtým podal poslanec za SaS Ondrej Dostál trestné oznámenie. Zmluvami na nákup zdravotníckych ochranných prostriedkov uzatvorenými s firmami Lacorp a A-testing sa mal Kičura podľa Dostála dopustiť trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a dražbe, prípadne niektorého z trestných činov korupcie.

Hmotné rezervy pod Kičurovým vedením uzavreli ešte 13. marca zmluvu so spoločnosťou Lacorp na jednorazové ochranné obleky, respirátory FFP3, chirurgické rukavice a masky za 12,4 milióna eur. O dva dni neskôr uzavreli ďalšiu zmluvu za 22,5 milióna eur. Spoločnosť pritom v predchádzajúcich rokoch nevykazovala podľa služby Finstat tržby väčšie ako 100-tisíc eur. Jednotková cena za 10 miliónov rúšok bola 0,83 centa.

Spoločnosť A-testing so sídlom v Jelke, ktorá bola zapísaná do obchodného registra len 29. januára tohto roku, zasa štátnym rezervám dodala desať miliónov chirurgických masiek za 13,3 milióna eur. Jednotková cena za 10 miliónov rúšok bola v tomto prípade 1,11 eura. Výčitky politici Kičurovi adresovali aj za nákup rýchlotestov na prítomnosť koronavírusu.

S predstaviteľmi týchto dvoch firiem sa nám nepodarilo spojiť. Konateľ spoločnosti Lacorp Jozef Kuric ešte 18. marca odmietol, že jeho ponuka bola predražená. Rovnako aj šéf firmy A-testing Milan Střelec v tom čase poprel nevýhodnosť štátneho obstarávania, na ktorom údajne s maržou štyri percentá zarobí pol milióna eur.