Tomáš: Program vlády nepodporíme. Kollár: Ani sa o to neuchádzame

Ivan Piovarči, Pravda | 23.04.2020 09:55, aktualizované: 
"Ako rýchlo a v akom rozsahu treba uvoľňovať ekonomiku? Sú vládne strany v postupe jednotné a a aká bude napokon podpora pre programové vyhlásenie vlády? A sú zámery vlády najmä v sociálnej oblasti reálne zoči-voči očakávanej kríze?" V relácii Ide o Pravdu bude Zuzana Martináková diskutovala s poslancami Miroslavom Kollárom zo strany Za ľudí a Erikom Tomášom zo Smeru-SD.

VIDEO: Ide o pravdu s Miroslavom Kollárom (Za ľudí) a Erikom Tomášom (Smer).

Strana Smer nepodporí programové vyhlásenie vlády, považuje ho za nereálne. Erik Tomáš spomedzi viacerých výhrad menoval niektoré. Jednou je to, že programové vyhlásenie nereaguje dostatočne na súčasnú krízu, ktorú spôsobil koronavírus. Podľa neho mal v ňom byť plán, ako ju riešiť.

„Je to preto, lebo vláda nemá plán. Ten plán tam jednoducho mal byť. Mali sme jasne vedieť ako sa dostaneme z tohto problému po zdravotnej a ekonomickej stránke,“ uviedol.

Medzi ďalšie výhrady patrí riešenie problémov zdravotníctva a sociálne otázky. Podľa neho jednou z principiálnych podmienok účasti vo vláde uvádzal Igor Matovič (OĽaNO) nezrušenie sociálnych balíčkov, ktoré zaviedla vláda pod vedením Roberta Fica a potom Petra Pellegriniho. V programovom vyhlásení sa však nenachádza záväzok, že sa tieto sociálne benefity nezrušia, navyše sa objavujú hlasy, ktoré volajú po ich zmene a zrušení. Podľa Tomáša Matovič voličov oklamal a Smer chce prísne strážiť, čo s týmito sľubmi.

Podľa Miroslava Kollára je v poriadku, že programové vyhlásenie je ambiciózne. Je výsledkom náročných koaličných rokovaní a kompromisov. Takisto si nemyslí, že sa nevenuje kríze súvisiacej s pandémiou, ktorá sa spomína na viacerých miestach a vo viacerých rezortoch.

Žiadnej vláde sa nepodarilo realizovať všetko z programového vyhlásenia, to nie je výhovorka, ale fakt, povedal Kollár. „Nie všetko je možné naplniť za tie štyri roky, na druhej strane v mnohých veciach treba založiť základy, aby sa v nich dalo pokračovať“ uviedol.

„Je to kompromisný dokument, sú tam časti, pri ktorých budeme veľmi radi, keď sa ich podarí splniť na 100 %, a sú tam časti, kde sa nebudeme hádzať o zem, ak to plnenie pôjde pomalšie,“ dodal Kollár.