Dvestotisíc mŕtvych. Trump sa stiahol, Johnson je späť

Ivan Drábek, Pravda | 26.04.2020 17:56
Virus Outbreak Spain Foto:
Matka s dcérami na prechádzke v Pamplone. Španielske deti po šiestich týždňoch zákazu vychádzania mohli 26. apríla prvý raz na jednu hodinu vyjsť von. Autor: Alvaro Barrientos, SITA/AP
Obaja koronavírus podceňovali. Šéf Bieleho domu ho prirovnával k chrípke, britský premiér mal silácke reči o vybudovaní kolektívnej imunity. Donald Trump i Boris Johnson už vedia, že táto "chrípka" má príliš ostrú kosu. Pandémia cez víkend prekonala ďalší medzník. Na COVID-19 už zomrelo vo svete viac ako 200-tisíc ľudí, z toho viac ako štvrtina v USA a desatina v Británii.

V Spojených štátoch v sobotu oznámili úmrtie ďalších bezmála 2 500 osôb na COVID-19, dvojnásobne viac ako deň predtým, čo spochybnilo nádeje, že najhoršia vlna je už na ústupe. USA suverénne vedú negatívne svetové tabuľky v počte nakazených koronavírusom i obetí. Univerzita Johnsa Hopkinsa tam zaznamenala celkovo už vyše 960-tisíc prípadov nákazy a vyše 54-tisíc úmrtí.

Tlačovka bez prezidenta

Portál Politico a denník Wall Street Journal tvrdia, že prezident Trump si už vyhliadol obetného baránka za pochybenia v ranej fáze boja proti ochoreniu COVID-19. Podľa ich zistení by sa ním mal stať minister zdravotníctva Alex Azar. Biely dom však zatiaľ chystané odvolanie ministra nepotvrdil.

Zato prezident Trump po sérii kontroverzných vyjadrení k pandémii, od jej prvotného podceňovania až po minulotýždňové odporúčanie, že na obranu proti koronavírusu by si ľudia mali pichať do žily dezinfekčné prostriedky, sa zjavne rozhodol v tejto téme stiahnuť zo svetiel reflektorov. Potom, čo ho poradcovia varovali, že svojimi vystúpeniami si znižuje šance na znovuzvolenie, na sobotňajšej večernej tlačovej konferencii už nevystúpil. Na twitteri svoju absenciu vysvetlil tým, že tlačové konferencie „nemajú cenu“, pretože novinári sú voči nemu nepriateľskí a „tlač klame“.

Zdravie najvyšším zákonom

Dramatická je naďalej aj situácia v Británii, kde v sobotu ochoreniu COVID-19 podľahlo 813 ľudí, čím celkový počet obetí presiahol 20-tisíc. Počet nakazených sa priblížil k hranici 150-tisíc. Ministerka vnútra Priti Patelová vyhlásila, že vláda zatiaľ neuvažuje o zmiernení karanténnych opatrení. Naopak, v rámci plánovanej „druhej fázy“ boja s koronavírusom chystá nariadenie, podľa ktorého sa každý, či už cudzinec, alebo Brit, kto pricestuje do Británie, bude musieť podrobiť dvojtýždňovej karanténe.

Johnson, ktorý musel byť začiatkom apríla hospitalizovaný pre ťažký priebeh ochorenia COVID-19, sa v pondelok vracia do práce. Veľmi sa vraj na to teší, povedal v nedeľu šéf diplomacie Dominic Raab, ktorý ho niekoľko týždňov počas práceneschopnosti zastupoval. Aj Raab potvrdil, že vláda sa nebude ponáhľať s uvoľňovaním opatrení zavedených pre koronavírusovú krízu a „bude postupovať opatrne“, aby sa vyhla opätovnému nárastu infekcií.

Premiér po návrate na Downing Street 10 musí rátať s kritikou za to, že na šírenie koronavírusu jeho vláda zareagovala príliš pomaly. Súčasne bude čeliť aj tlaku tých, ktorí chcú od kabinetu počuť plán, kedy Británia pristúpi na zmiernenie karanténnych opatrení. Nemálo stúpencov zmiernenia reštrikcií, ktoré vážne poškodzujú ekonomiku, je aj v radoch Johnsonových konzervatívcov, a to aj v samotnej vláde.

Johnson, ktorý s nákazou koronavírusom zápasil od konca marca, pričom tri dni strávil v kritickom stave na JIS, pred návratom do úradu dal jasne najavo, že podceňovať riziká pandémie ani v záujme ekonomiky nemieni. Počas videokonferencie s členmi kabinetu cez víkend podľa denníka Guardian citoval Cicerov výrok: „Zdravie ľudí musí byť najvyšším zákonom.“

Záblesk nádeje

Najvyššiu daň si pandémia doteraz vybrala v Európe. Počet obetí síce na najhoršie postihnutom kontinente cez víkend presiahol už 120-tisíc, vo viacerých krajinách však zaznamenali záblesk nádeje, že situácia sa pozvoľna začína zlepšovať. Napríklad v Španielsku, Taliansku i vo Francúzsku cez víkend zaznamenali najnižšiu dennú bilanciu úmrtí od konca marca.

V Španielsku v nedeľu ochoreniu COVID-19 podľahlo 288 ľudí, čo je najnižšia denná bilancia za uplynulý mesiac. V 47-miliónovej krajine, kde COVID-19 pripravil o život vyše 23-tisíc osôb, sa pozitívny vývoj posledných dní odzrkadlil aj na zmiernení niektorých reštrikcií. V nedeľu napríklad prvý raz po šiestich týždňoch mohli vyjsť von na krátku prechádzku španielske deti vo veku do 14 rokov, ktorým predtým vláda nariadila úplný zákaz vychádzania.

Rekordne nízku dennú bilanciu ohlásilo aj Francúzsko, kde v sobotu zomrelo 369 nakazených, a Taliansko, kde za 24 hodín zaregistrovali 415 mŕtvych – najmenej od polovice marca. Vo všetkých týchto krajinách klesá aj počet pacientov v kritickom stave na JIS.

Talianska vláda už oznámila, že niektoré opatrenia mieni postupne uvoľniť. Od prvého pracovného dňa v máji sa napríklad začne obnovovať priemyselná výroba. Školy sa však v Taliansku otvoria až v septembri, potvrdil premiér Giuseppe Conte.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ