V stredu pribudlo 16 infikovaných i jedno úmrtie na Covid-19

Pravda, TASR | 07.05.2020 09:35, aktualizované: 
V stredu potvrdili 16 nových prípadov ochorenia Covid-19. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Celkovo tak Slovensko eviduje 1445 ľudí pozitívnych na toto ochorenie. Počet obetí koronavírusu vzrástol o jednu osobu na 26.

Laboratóriá urobili v stredu 5 161 testov. Celkovo tak otestovali už takmer 110-tisíc vzoriek. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 44 osôb, uzdravilo sa spolu už 806 ľudí.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, hospitalizovaných je 162 pacientov (pokles v porovnaní s utorkom o 5), z toho u 35 bol koronavírus potvrdený. V slovenských nemocniciach sú s ochorením Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti aktuálne štyri osoby, na umelej pľúcnej ventilácii je jeden pacient. Hodnota kĺzavého mediánu je aktuálne 4. Nové prípady ochorenia v utorok zaznamenali v Nitrianskom (9), Bratislavskom (3), Žilinskom (2), Košickom a Banskobystrickom (po 1) kraji.

Vláda schválila úpravu nariadení v oblasti sociálnych služieb počas koronakrízy

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) schválila návrh nariadenia, ktorým sa počas mimoriadnej situácie na Slovensku upravia niektoré náležitosti v oblasti sociálnych služieb. Dôvodom je, že z objektívnych príčin nemôžu poskytovatelia alebo samosprávy plniť niektoré podmienky alebo uplatňovať práva ľudí v zariadeniach.

Počas mimoriadnej situácie sa navrhuje v nadväznosti na zákaz návštev prijímateľov v pobytových zariadeniach sociálnych služieb podmienený odkázanosťou a ich pohybu mimo areálu zariadenia dočasne neuplatňovať právo prijímateľa sociálnej služby v zariadení na osobný kontakt s rodinou.

Okrem toho sa nemá uplatňovať povinnosť územnej samosprávy poskytnúť alebo zabezpečiť sociálnu službu podmienenú odkázanosťou s výnimkou, ak ide o bezodkladné poskytovanie sociálnej služby alebo ak človek absolvoval najmenej 14-dňovú preventívnu karanténu alebo pobyt v zdravotníckom zariadení.

Nariadením vlády sa tiež navrhuje, aby neplynuli vybrané lehoty alebo sa neuplatňoval dôvod na výmaz pri podmienkach, ktorých nedodržanie je dôvodom na výmaz z registra a zánik oprávnenia na poskytovanie sociálnej služby.

Tiež sa navrhuje poskytovať týždennú sociálnu službu v zariadeniach aj počas víkendov a sviatkov, ak sa prijímateľ a poskytovateľ nedohodnú o dočasnom prerušení poskytovania týždennej pobytovej sociálnej služby v zariadení v čase trvania mimoriadnej situácie.

Dočasne sa má upustiť od bezvýhradného dodržiavania tzv. personálneho štandardu, teda maximálneho počtu prijímateľov sociálnej služby na jedného zamestnanca a minimálneho podielu odborných zamestnancov na celkovom počte zamestnancov vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb krízovej intervencie, ktorými sú útulok, domov na polceste, zariadenie núdzového bývania.

Nariadením vlády sa umožní poskytovanie sociálnej služby v nocľahárni počas celého dňa, tiež sa umožní aj v obmedzenom dohodnutom rozsahu poskytovanie domácej opatrovateľskej služby aj fyzickej osobe, ktorej je nariadená karanténa pre podozrenie z nákazy ochorením COVID-19 alebo ktorá má toto ochorenie.

Nariadenie vlády tiež umožní nahradiť doklady o príjme, požadované na účely určenia povinnosti platiť úhradu k dňu jej splatnosti, a to pri zákonom ustanovenej garancii zostatku z príjmu po zaplatení úhrady, čestným vyhlásením o príjme.

Tiež sa bude poskytovať finančný príspevok na prevádzku poskytovanej ambulantnej sociálnej služby aj počas mimoriadnej situácie v plnej výške a pobytovej sociálnej služby aj počas neprítomnosti prijímateľa sociálnej služby dlhšej ako 30 dní, a to v plnej výške.

Nariadením vlády sa upravia aj kvalifikačné predpoklady pre výkon práce opatrovateľa v sociálnych službách s povinnosťou zaškolenia kvalifikovaným opatrovateľom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ