Povodne v Somálsku postihli takmer milión ľudí, hrozí prepuknutie epidémií

TASR | 18.05.2020 17:26
Najmenej 24 osôb zahynulo a ďalších 400-tisíc muselo opustiť svoje domovy po tom, ako strednú časť Somálska zasiahli rozsiahle povodne. V pondelok to vyhlásil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Zároveň varoval pred hrozbou šírenia nákaz po tom, ako sa ľudia utekajúci pred povodňami začali vo veľkom množstve zhromažďovať v bezpečnejších oblastiach. Informovala o tom agentúra AP.

Živel postihol podľa OCHA celkovo takmer milión obyvateľov tejto východoafrickej krajiny. Všetky obete na životoch pochádzali z miest Beledweyne a Jowhar, dvoch poľnohospodárskych centier, ktoré sa podľa AP doteraz nespamätali z minuloročných záplav, ktoré zo svojich domovov vyhnali viac než 500-tisíc miestnych obyvateľov.

„Povodeň postihla celé mesto. Ľudia sa veľmi boja o svoju bezpečnosť,“ uviedol obyvateľ mesta Beledweyne Hassan Elmi. Dodal, že vládne sily pomáhajú niektorým ľuďom, avšak ohrození sú podľa jeho slov najmä slabí a starí ľudia, ktorí sa pre „silný prúd vody“ nedokážu evakuovať. Práve v Beledweyne je pritom podľa OCHA najväčšie riziko vypuknutia epidémií. Úrad tiež upozornil na hrozbu toho, že voda odreže mesto od neďalekého letiska, prostredníctvom ktorého do oblasti prúdi humanitárna pomoc.