Haváriu lietadla pri pakistanskom meste Karáči prežili najmenej dve z 98 osôb

TASR, ČTK | 22.05.2020 12:33, aktualizované: 
Haváriu dopravného lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo pri pakistanskom meste Karáči, prežili najmenej dve osoby na palube. Uviedli to dvaja nemenovaní predstavitelia pakistanského leteckého úradu, ktorých citovala agentúra AP.

Podľa najnovších údajov úradu pre civilné letectvo bolo na palube 91 pasažierov a sedem členov posádky. Predstavitelia letiska v meste Láhaur, odkiaľ lietadlo štartovalo, predtým informovali o 107 osobách na palube. Podľa lokálnych televíznych staníc zranenia utrpeli traja ľudia, ktorí sedeli v prvom rade sedadiel.

Medzi preživšími je podľa Geo TV aj riaditeľ Bank of Punjab Zafar Masúd, ktorého z miesta havárie odniesli na nosidlách. Previezli ho do nemocnice a jeho stav je stabilizovaný. Záchranári zatiaľ objavili najmenej 17 mŕtvych tiel a šesť zranených; sú medzi nimi zrejme aj osoby, ktoré sa v čase pádu lietadla nachádzali na zemi.

Pri páde stroja bolo poškodených najmenej päť alebo šesť domov v husto obývanej chudobnej štvrti pri Džinnáhovom medzinárodnom letisku, známa ako Model Colony. Na miesto vyrazili sanitky a záchranári a armáda poslala jednotku rýchleho nasadenia. Na záberoch odvysielaných televíziou Geo bolo vidieť v blízkosti miesta nešťastia mnoho ľudí. Sanitky si medzi nimi museli kliesniť cestu.

Podľa pakistanského leteckého úradu pilot lietadla vyslal núdzový signál s tým, že došlo k zlyhaniu jedného z motorov, a pred haváriou uskutočnil dva alebo tri pokusy o pristátie. K incidentu došlo iba niekoľko dní po tom, ako Pakistan začal obnovovať prevádzku komerčných letov.

Výberová chronológia havárií dopravných lietadiel vo svete od začiatku roka 2018

11. februára 2018

Rusko: Nikto z cestujúcich ani členov posádky neprežil haváriu dopravného lietadla regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo.

18. februára 2018

Irán: Nikto neprežil nehodu lietadla iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 66 ľuďmi na palube. K nehode došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Semírom, ležiaceho 620 kilometrov od Teheránu. Lietadlo, ktoré smerovalo z Teheránu do juhoiránskeho mesta Jásúdž, narazilo do úbočia vyše 4000 metrov vysokej hory Dena.

18. mája 2018

Kuba: Pri nehode lietadla, ktoré sa zrútilo po štarte z letiska v Havane, zahynulo 112 ľudí vrátane piatich detí. Prežila len jedna Kubánka. Na palube stroja typu Boeing 737, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación, bolo 102 Kubáncov, traja turisti, dvaja cudzinci a šesť členov posádky z Mexika.

29. októbra 2018

Indonézia: Haváriu indonézskeho lietadla, ktoré sa zrútilo približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, neprežil nikto zo 189 ľudí na palube. Boeing-737 MAX 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval z Jakarty do mesta Pangkal Pinanga.

21. decembra 2018

Konžská demokratická republika: Zrútilo sa lietadlo typu Antonov An-26, na palube ktorého sa nachádzalo 23 ľudí vrátane trojčlennej ruskej posádky. Stroj spoločnosti Gomair, ktorý sa vracal do Kinshasy z mesta Tshikapa, kam dopravoval volebné materiály, havaroval 35 kilometrov od konžskej metropoly Kinshasa, keď sa chystal na pristátie.

10. marca 2019

Etiópia: Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského mesta Nairobi. Medzi obeťami z 35 krajín boli aj manželka, syn a dcéra poslanca slovenského parlamentu Antona Hrnka; štvrtou slovenskou obeťou havárie bola charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová.

5. mája 2019

Rusko: Pri núdzovom pristátí na letisku Šeremeťjevo havarovalo lietadlo Suchoj Superjet 100 spoločnosti Aeroflot. Lietadlo malo pôvodne namierené do Murmanska, ale krátko po vzlietnutí ho zasiahol blesk, ktorý vyradil automatiku a bezdrôtovú komunikáciu. Zo 78 osôb na palube ich haváriu neprežilo 41.

24. novembra 2019

Konžská demokratická republika: V husto zaľudnenej oblasti v meste Goma sa zrútilo krátko po štarte malé dopravné lietadlo smerujúce do mesta Beni, ležiaceho 350 kilometrov severne od Gomy. Pád si vyžiadal 25 životov: medzi mŕtvymi boli aj ľudia na zemi, keďže lietadlo sa padlo do obývanej oblasti.

27. decembra 2019

Kazachstan: Krátko po štarte z medzinárodného letiska v kazašskej Alma-Ate sa zrútilo civilné dopravné lietadlo miestnych aerolínií Bek Air. Pri havárii zahynulo 12 ľudí.

8. januára 2020

Irán: Lietadlo Boeing 737–800 spoločnosti Ukraine International Airlines sa zrútilo krátko po štarte z Medzinárodného letiska imáma Chomejního pri Teheráne. Na palube sa nachádzalo 167 pasažierov a deväť členov posádky, z ktorých pád nikto neprežil. Lietadlo zostrelili Iránske revolučné gardy – podľa tvrdenia iránskych predstaviteľov omylom.