Nepribudol žiaden nový prípad Covidu-19, medián je na nule

Pravda, TASR | 29.05.2020 09:37, aktualizované: 
Za štvrtok nepribudol na Slovensku žiaden nový prípadov vírusového ochorenia Covid-19, počet pozitívne testovaných osôb na koronavírus tak ostáva na čísle 1520. Hodnota kĺzavého mediánu prvýkrát klesla na úroveň nula.

Vo štvrtok urobili 1848 testov, celkový počet sa tak zvýšil na 167 562. Nepribudlo žiadne úmrtie, uzdravilo sa ďalších 6 osôb, celkovo sa tak vyliečilo už 1 338 pacientov s koronavírusom.

Šesť pacientov s potvrdeným koronavírusom je hospitalizovaných, žiadna osoba sa nenachádza na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) ani na umelej pľúcnej ventilácii. Hodnota kĺzavého mediánu prvýkrát klesla na úroveň nula. Informoval o tom permanentný krízový štáb na stránke korona.gov.sk.

Video: Brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího k aktuálnej situácii v rezorte.

Apple schválila aplikáciu na využitie Ekarantény

Aplikáciu potrebnú na využitie smart karantény schválila už aj spoločnosť Apple. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré poskytol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra. „Aplikácia je schválená, občania teda už môžu eKaranténu využívať na smartfónoch s Androidom aj na iPhonoch,“ napísali z rezortu vnútra. Na sociálnej sieti to potvrdil aj premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Občania vracajúci sa na Slovensko zo zahraničia, ktorí chcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí pod dohľadom takzvanej smart karantény, sa majú na to podľa rezortu vnútra pripraviť už pred cestou k hraničnému priechodu so SR a nie až priamo na hraniciach.

Musia si stiahnuť aplikáciu, ale tiež prejsť procesom registrácie a aktivácie. Na prechod štátnou hranicou treba okrem toho aj čestné vyhlásenie a súhlas s podrobením sa nariadenej izolácii v domácom prostredí za použitia mobilnej aplikácie. Oba dokumenty je možné stiahnuť na webovej stránke korona.gov.sk/e­karantena. Na hraničný priechod ich treba priniesť vytlačené a podpísané.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ