Politologička Malová: Odchod Pellegriniho neznamená koniec pre Smer

TASR | 10.06.2020 16:30
Úspech potenciálnej strany Petra Pellegriniho závisí od toho, kto z členskej základne Smeru sa k nemu pridá, ale aj ako osloví voličov Dobrej voľby a iných stredoľavých projektov. Otázkou je tiež financovanie nového subjektu. Pre TASR to uviedla politologička Darina Malová. Myslí si, že Smer bude naďalej prežívať, keďže časť voličov stále sympatizuje s predsedom Robertom Ficom.

Pellegrini podľa Malovej stále stavia na pozitívnom vnímaní verejnosti ako bývalého premiéra. „Šanca vytvoriť stranu tu je, úspech bude závisieť aj od toho, kto z členskej základne, funkcionárov sa pridá a akým spôsobom prídu ľudia a voliči z Dobrej voľby a iných stredoľavých projektov,“ načrtla.

V prípade straníckych funkcionárov sa podľa nej zdá, že má zatiaľ lepšiu pozíciu Smer. Silnejšie karty má aj v otázke financovania, pretože má ako legitímny parlamentný subjekt na základe volebných výsledkov nárok na financovanie zo štátu. Naopak, Pellegrini musí začať od nuly.

Pre Smer však odchod Pellegriniho neznamená okamžitý koniec, myslí si Malová. Poukázala na to, že ani HZDS sa v minulosti nestratilo zo straníckeho systému zo dňa na deň. „Musíme sa asi pripraviť, že nejakú dobu bude Smer spoluexistovať s novou stranou Petra Pellegriniho,“ dodala.

Politológ z Univerzity Komenského Pavol Baboš hovorí, že Smer je silná značka a Pellegrinimu bude trvať dlho, kým sa od neho odpúta. Odchod Pellegriniho nemusí nevyhnutne znamenať aj koniec Smeru. Baboš približuje, že to do veľkej miery bude záležať aj na tom, kto v Smere ostane a kto s Pellegrinim odíde, prípadne k akým ďalším zmenám v strane dôjde. „Potenciál Petra Pellegriniho v tom, koľko voličov môže od Smeru odlákať, je určite veľmi veľký,“ poznamenal politológ.

Uviedol, že Pellegriniho potenciálna nová politická strana by mohla mať v najbližších voľbách aj 20 percent. Všetko však bude podľa Baboša závisieť od situácie v Smere a aj medzi ostatnými stranami.

Pellegrini v stredu oznámil, že končí v strane Smer. Viac s ňou nespája svoju politickú budúcnosť, vzdáva sa funkcie jej podpredsedu a značku Smer podľa vlastných slov necháva „otcovi zakladateľovi“, predsedovi Robertovi Ficovi.