WHO pôjde do Číny zisťovať pôvod koronavírusu

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 30.06.2020 06:00, aktualizované: 
koronavírus, Čína Foto: ,
Žena s rúškom v čínskom Pekingu pred obchodným centrom.
Svetová zdravotnícka organizácia vyšle do Číny svoj tím, aby preskúmala, ako sa začal vírus v Číne šíriť. Považuje to za dôležité.

23:03 Kandidát na nomináciu Demokratickej strany pred americkými prezidentskými voľbami Joe Biden v utorok povedal, že z dôvodu pandémie koronavírusu nebude organizovať predvolebné zhromaždenia, informovala agentúra AFP.

Bidenovo rozhodnutie sa tak výrazne líši od postoja úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, píše AFP. Trump, ktorý je kandidátom na nomináciu Republikánskej strany, už zorganizoval zhromaždenie s veľkým počtom účastníkov v meste Tulsa v štáte Oklahoma. „Toto je myslím najnezvyčajnejšia (predvolebná) kampaň v moderných dejinách,“ povedal bývalý viceprezident Biden novinárom v americkom štáte Delaware.

20:48 India za uplynulých 24 hodín zaregistrovala ďalších vyše 18-tisíc infikovaných novým koronavírusom a 418 mŕtvych. Krajina od vypuknutia pandémie zaznamenala viac ako 16-tisíc mŕtvych a 566 840 nakazených, čím sa z celosvetového pohľadu drží na štvrtej priečke.

19:39 Pokiaľ bude pokračovať súčasný trend pandémie Covidu-19 v USA, mohla by krajina čoskoro registrovať až 100-tisíc novo infikovaných ľudí denne. Na rokovaní v Senáte to dnes povedal epidemiológ a člen krízového štábu Bieleho domu pre boj s koronavírusom Anthony Fauci. Poznamenal tiež, že sa Spojené štáty nemôžu spoliehať na to, že bude objavená účinná vakcína. Vyzval jednotlivé štáty k spolupráci, napísala agentúra Reuters.

Spojené štáty sú v absolútnych číslach najhoršie zasiahnutou krajinou na svete, registrujú už takmer 2,7 miliónov pozitívnych nálezov SARS-CoV-2, komplikáciám spojeným s ochorením Covid-19 tam podľahlo už vyše 129-tisíc ľudí.

18:44 Britský premiér Boris Johnson v utorok predstavil plán na obnovu krajiny po koronavírusovej kríze v hodnote piatich miliárd libier. Nazval ho Nová dohoda (New Deal), čím odkazoval na rovnomenný program bývalého amerického prezidenta Franklina Delana Roosevelta, ktorý ho predstavil v 30. rokoch 20. storočia po hospodárskej kríze v USA.

Za dôležitý nástroj na odrazenie sa od dna považuje Johnson výstavbu nových domov a infraštruktúry, zavedenie reforiem v oblasti plánovania i pomoc s bývaním pre mladých ľudí. Británia zaznamenala najvyšší počet úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu zo všetkých európskych krajín. Ochoreniu Covid-19 tam podľahlo viac ako 43 500 ľudí.

14:55 Spojeným štátom sa nedarí zastaviť šírenie koronavírusu, nové prípady choroby COVID-19 rýchlo pribúdajú. Rekordy hlási napríklad Kalifornia. Americké štáty v snahe dostať epidémiu pod kontrolu obnovujú karanténne opatrenia a zavádzajú povinné nosenie rúšok. V 21 amerických štátoch je miera nákazy vyššia ako úroveň, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za znepokojivú. Kým predminulý týždeň sa vrátilo ako pozitívnych päť percent vykonaných testov, minulý týždeň to bolo sedem percent. WHO považuje za znepokojujúce, ak miera pozitívnych testov presiahne päť percent. Z podrobnejšieho rozboru vyplýva, že štát Arizona mal minulý týždeň 24 percent pozitívnych testov, Florida 16 percent a Nevada, Južná Karolína a Texas po 15 percentách. Počet nových prípadov sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zvýšil v 31 štátoch – na Floride, v Louisiane, Idahu a v štáte Washington to bolo viac ako dvojnásobok.

12:08 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 706 na 44 334. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované zmieneným novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 12 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1 159. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 19 115 ľudí.

12:06 Slovinsko zaznamenalo v pondelok 15 nových prípadov nákazy koronavírusom z 1 085 vykonaných testov, teda najvyšší počet od 24. apríla. Počet aktívnych ochorení je 101 a celkový počet infikovaných dosiahol 1 600. V utorok o tom informovala slovinská tlačová agentúra STA. Podľa údajov zverejnených vládou zostáva hospitalizovaných osem pacientov, ale žiadny z nich nepotrebuje intenzívnu liečbu.

10:57 Počet úmrtí na koronavírus v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 154 a celkový počet mŕtvych tak dosiahol 9 320. V utorok to novinárom oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS. Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v Rusku o 6 693. Najvyšší počet prípadov infekcie za posledný deň zaznamenali v Moskve (745) a v Moskovskej oblasti (301).

10:21 Spojené štáty nahlásili v utorok najmenej 42 000 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. Úmrtnosť na toto ochorenie však v USA klesá. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johna Hopkinsa. Nové prípady nákazy, predovšetkým na juhu a západe USA, zvyšujú celkový počet potvrdených infikovaných v krajine na takmer 2,6 milióna.

9:52 V Česku pribudlo v pondelok 202 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo je menej než v predchádzajúcich dvoch dňoch, uviedlo po pondelkovej polnoci ministerstvo zdravotníctva. Zomrel ďalší nakazený. Informácie priniesol v utorok krátko po 08.15 h český spravodajský portál Novinky.cz a dodal, že infikovaných je v krajine stále veľa. Aktuálne je ich v ČR 3 711. Dosiaľ sa v Česku nakazilo celkovo 11 805 ľudí, vyliečilo sa ich 7 746.

8:40Nemecku za uplynulý deň pribudlo 498 nových prípadov ochorenia Covid-19 a ďalších 12 ľudí na komplikácie súvisiace s infekciou zomrelo. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). V Nemecku, kde žije 83 miliónov obyvateľov, sa doteraz nakazilo 194 259 ľudí, z ktorých 8 973 zomrelo. Za uzdravenej RKI označuje viac ako 179 000 ľudí, čo je o tisícku viac ako o deň skôr.

Dnes zverejnená denná bilancia infikovaných je takmer dvojnásobná oproti číslam zverejneným v pondelok, keď RKI ohlásil 262 nových prípadov. Najviac nakazených, cez 48 400, má spolková krajina Bavorsko, ktorá susedí aj s Českou republikou.

7:38 Pevninská Čína dnes za pondelok oznámila 19 nových prípadov choroby Covid-19, o deň skôr ich bolo dvanásť. S odvolaním sa na čínske zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters. Sedem nových prípadov infekcie bolo zaznamenaných v Pekingu, kde je jedno z nových ohnísk ochorenia. Rovnaký počet tu bol zaevidovaný aj za nedeľu. Čína taktiež ohlásila štyri nové asymptomatické prípady, kedy je koronavírus zistený, ale ľudia nevykazujú žiadne príznaky. O deň skôr takýchto bezpríznakových prípadov bolo šesť.

6:50 Divadlá na známom newyorskom bulvári Broadway zostanú v dôsledku nepredvídateľnosti ďalšieho vývoja koronavírusovej pandémie zatvorené do konca roka. V pondelok o tom informovala agentúra AFP. Tak dlho trvajúce uzavretie divadiel na newyorskom Broadwayi nemá podľa agentúry AFP v histórii obdobu. Združenie divadiel Broadwayská liga (The Broadway league) zatiaľ nestanovilo dátum obnovenia predstavení, avšak ponúka náhradu za vstupenky zakúpené na všetky predstavenia, ktoré sa mali pôvodne odohrať do 3. januára 2021.

6:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyšle na budúci týždeň do Číny svoj tím s cieľom vyšetriť pôvod nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom v pondelok podľa TASR riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovali agentúry Reuters a AFP. „Poznať pôvod vírusu je veľmi, veľmi dôležité,“ povedal a vyjadril nádej, že vyslaný tím pomôže pochopiť, ako sa vírus začal šíriť. Vyšetrovanie pôvodu vírusu žiadajú Spojené štáty, ktoré patria k najväčším kritikom WHO, pripomína Reuters.

Americký prezident Donald Trump nedávno vyhlásil, že pristupuje k „ukončeniu“ vzťahov medzi Spojenými štátmi a WHO, ktorá podľa neho zlyhala v boji proti počiatočnému šíreniu koronavírusového ochorenia COVID-19. Už predtým Trump pozastavil financovanie tejto organizácie a obvinil ju, že je „bábkou“ v rukách Číny. Trump a americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo naznačili, že vírus môže mať pôvod v čínskom laboratóriu. Pre svoje tvrdenia však neposkytli žiadne dôkazy a Čína tieto tvrdenia dôrazne odmietla. WHO v pondelok takisto vyhlásila, že šesť mesiacov od prepuknutia nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 je pandémia stále ešte ďaleko od ukončenia. To najhoršie podľa WHO „ešte len príde“, uviedla agentúra AFP.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii povedal, že pred šiestimi mesiacmi si nikto ani nedokázal predstaviť chaos spôsobený novým vírusom, ktorý zasiahol náš svet a životy. „Všetci však chceme, aby sa to už skončilo. Všetci chceme, aby naše životy pokračovali,“ povedal. Dodal však, že krutá realita – s aktuálnym celosvetovým počtom desať miliónov nakazených a pol milióna úmrtí – sa k svojmu koncu ešte ani zďaleka nepribližuje. „Aj keď mnohé krajiny dosiahli istý pokrok, celosvetovo pandémia ešte len naberá rýchlosť,“ povedal a v súvislosti s nasledujúcimi mesiacmi zdôraznil potrebu húževnatosti, trpezlivosti, pokory a štedrosti. „Stratili sme už veľa – nemôžeme však stratiť nádej,“ povedal. Pandémia podľa šéfa WHO ukázala tú najlepšiu i najhoršiu stránku ľudstva: dobrotu a solidaritu, ale aj dezinformácie a politizovanie celej záležitosti.