Pandémia naberá na sile. Za 100 hodín milión nakazených

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 18.07.2020 03:35, aktualizované: 
Bojko Borisov, Angela Merkelová, koronavírus Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo), hovorí s bulharským premiérom Bojkom Borisovom počas stretnutia za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli v piatok 17. júla 2020. Lídri EÚ nosia počas summitu rúška.
Stačilo menej ako sto hodín a vo svete pribudol jeden milión ľudí, ktorí mali pozitívne testy na koronavírus. Skutočný počet bude oveľa vyšší.

21:10 Indonézia v počte potvrdených nákaz koronavírusom predstihla Čínu a s 84 882 infi­kovanými je najhoršie zasiahnutou krajinou východnej Ázie. Situácia sa zhoršuje aj v Japonsku, ktoré za posledný deň ohlásilo 660 nových prípadov, čo je najviac od 11. apríla. Takmer polovica ich bola zaznamenaná v Tokiu. V Indonézii za posledných 24 hodín pribudlo 1 752 ľudí, u ktorých sa pri testoch preukázal koronavírus. Ďalších 59 pacientov s chorobou COVID-19 zomrelo, takže počet obetí dosiahol 4 016. Čína, odkiaľ sa koronavírus začal koncom minulého roka šíriť, registruje od začiatku epidémie 83 644 prípadov nákazy a 4 634 úmrtí. V posledných týždňoch však v krajine pribúda prípadov len minimálne.

19:01 Česi sú stále, aj počas pandémie nového koronavírusu, veľkými fanúšikmi Jadranského mora a Chorvátska. Od začiatku do polovice júla tento rok ich podľa Chorvátskeho turistického združenia prišlo do bývalej juhoslovanskej republiky 107 000. Aktuálne trávi dovolenku pri Jadrane okolo 43 000 českých turistov, uviedol riaditeľ tohto združenia Dubravko Miholič. Enormný a neustále rastúci záujem v ČR o cesty do Chorvátska pozorujú aj českí dopravcovia. Informácie priniesol podľa TASR portál Novinky.cz.

16:29 Britská vláda oznámila, že pozastavuje každodenné hlásenia počtu nových úmrtí spojených s chorobou COVID-19, kým sa nevyjasnia pochybnosti o spôsobe evidencie prípadov v Anglicku. Informuje o tom agentúra Reuters. Akademici z Oxfordskej univerzity predtým v článku uviedli, že v dôsledku metodiky úradu Public Health England môžu byť medzi obete koronavírusu započítaní aj ľudia, ktorých smrť spôsobí zástava srdca či dopravná nehoda.

13:39 Iránsky prezident Hasan Rúhání uviedol, že koronavírusom sa mohlo nakaziť až 25 miliónov Iráncov. Obyvateľov varoval, aby pandémiu brali vážne, informovala podľa TASR agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA. Rúhání takisto varoval, že v nasledujúcich mesiacoch sa počet nakazených môže zvýšiť o ďalších 30–35 miliónov ľudí. Agentúra AFP uvádza, že odhad vyplýva zo štúdie vypracovanej ministerstvom zdravotníctva, ktorá ale nie je verejná. Rúhání takisto varoval, že počet hospitalizácií sa môže v porovnaní s doterajším priebehom epidémie v krajine zdvojnásobiť. Irán je najťažšie zasiahnutou krajinou na Blízkom východe. Tamojšie úrady doteraz potvrdili viac ako 270 000 prípadov nákazy a takmer 14 000 úmrtí.

12:30 Trump Američanom nenariadi povinné nosenie rúšok, ktoré majú zabrániť šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2, informovala podľa TASR na svojej webovej stránke stanica BBC. Prezident reagoval na vyjadrenie imunológa Anthonyho Fauciho, ktorý úrady v amerických štátoch a mestách vyzval, aby boli pri presadzovaní povinného nosenia rúšok „čo najrozhodnejšie“. Väčšina guvernérov amerických štátov už nariadila povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. Trump sa minulú sobotu po prvý raz ukázal na verejnosti s rúškom na tvári, pripomína BBC. Prezident však v piatok 17. júla pre televíznu stanicu Fox News podľa BBC povedal, že nesúhlasí s celoplošným povinným nosením rúšok. Ľudia by podľa jeho slov mali mať „istú slobodu“. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) počas uplynulého týždňa vo vyhlásení vyzvalo všetkých obyvateľov, aby nosili rúška. Riaditeľ CDC Robert Redfield pokrývky tváre označil za „jednu z najsilnejších zbraní“ na spomalenie a zastavenie šírenia vírusu.

11:49 Na zvládnutie dopadov krízy koronavírusu vo svete bude potrebná humanitárna pomoc vo výške 10,3 miliardy dolárov (9 miliárd eur). Oznámila to Organizácia Spojených národov (OSN). Hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke podľa SITA v piatok v Ženeve povedal, že „počet ľudí na svete, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, sa v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a dopadov globálnych obmedzení na ekonomiky a spoločnosti viac než zdvojnásobil“. Na začiatku roka humanitárne agentúry cielene pomáhali približne 110 miliónom ľudí. V súčasnosti potrebuje pomoc už 250 miliónov obyvateľov v 63 krajinách sveta. OSN pôvodne koncom marca žiadala na okamžitú pomoc finančné príspevky vo výške dvoch miliárd dolárov (1,75 miliardy eur), neskôr v máji túto sumu zvýšila na 6,7 miliardy dolárov (5,86 miliardy eur). Laerke povedal, že aktuálna výzva pokrýva základnú zdravotnícku starostlivosť, avšak väčšina prostriedkov má smerovať na stravu, vodu, hygienu a prístrešky. Dodal tiež, že v súčasnosti hladuje vo svete stále viac ľudí a ich počet by sa do konca roka mohol vyšplhať až na približne 270 miliónov. Doteraz sa OSN na tieto účely podarilo vyzbierať od darcov 1,7 miliardy dolárov (1,5 miliardy eur).

9:59 Testovanie na koronavírus na Slovensku v piatok odhalilo jedenásť pozitívnych ľudí. Úmrtie žiadne, dvaja ľudia sú na JIS-kde, žiadny na pľúcnej ventilácii. Sedemdňový kĺzavý medián je 11. Viac…

8:35 V Česku v piatok pribudlo 130 potvrdených prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19. Prírastok tak štvrtýkrát v rade presiahol stovku a bol podobný ako v predchádzajúcich dvoch dňoch; vo štvrtok pribudlo 137 nakazených, v stredu 134. Doteraz sa od marca nakazilo v Česku 13 742 ľudí, vyliečilo sa ich 8725, obetí je 358. V krajine je aktuálne 4659 nakazených, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva, informoval podľa TASR spravodajský webový portál iDNES.cz. Po dvoch dňoch, keď si choroba v Česku nevyžiadala žiadnu obeť, zomreli v piatok na COVID-19 traja ľudia. U väčšiny nakazených má však choroba mierny priebeh. V piatok večer bolo s koronavírusom hospitalizovaných 145 ľudí, ťažký priebeh malo 22 z nich. Hygienici v piatok rozšírili protiepidemické opatrenia platné na Karvinsku na celý Moravskosliez­sky kraj.

7:15 Brazília zaznamenala 34 177 nových prípadov nákazy a 1 163 úmrtí počas piatku, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva. Celkovo sa od začiatku pandémie nakazilo 2 046 328 ľudí, z ktorých 76 688 infekcii podľahlo.

3:35 Počet nakazených koronavírusom vo svete od začiatku pandémie prekročil 14 miliónov, uviedla v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na vlastné výpočty. Dodala, že je to prvýkrát, čo vo svete pribudol milión novo potvrdených prípadov za menej ako 100 hodín. Údaj o viac ako 14 miliónoch nakazených zakrátko potvrdila aj americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (jk), ktorá vývoj pandémie monitoruje globálne. Počet ľudí, ktorí vo svete podľahli komplikáciám po nákaze koronavírusom, podľa jej údajov už prekročil 600 000. Reuters pripomenul, že prvý prípad bol ohlásený z Číny na prelome roka. Trvalo potom tri mesiace, než sa nakazil prvý milión ľudí. Ale stačili len štyri dni, než sa bilancia vyšplhala z 13 miliónov prípadov na 14 miliónov.

Veľké prírastky hlásia najmä Spojené štáty s viac ako 3,6 miliónmi potvrdených prípadov. Vo štvrtok ohlásili viac než 77 300 nových prípadov, zatiaľ čo Švédsko zaznamenalo celkovo 77 281 prípadov od začiatku pandémie. Pandémia koronavírusu za takmer sedem mesiacov pripravila o život viac ako 590 000 ľudí, poznamenal Reuters s tým, že prvé úmrtie bolo hlásené 10. januára zo stredočínského Wu-chanu.

V Brazílii presiahol počet nakazených viac ako dva milióny, vrátane prezidenta Jaira Bolsonara, a viac ako 76 000 ľudí zomrelo. India, jediná ďalšia krajina s viac ako jedným miliónom prípadov, zápasila tento týždeň s tým, že každý deň v priemere pribúdalo takmer 30 000 nových prípadov. Tieto krajiny sa stali hlavnou hybnou silou, skrývajúcou sa za piatkovým oznámením Svetovej zdravotníckej organizácie o rekordnom dennom prírastku 237 743 prípadov na celom svete. Vzhľadom k obmedzeným testovacím kapacitám v mnohých krajinách odborníci usudzujú, že oficiálne uvádzané čísla zachytávajú iba časť skutočného rozsahu nákazy. Pravdepodobne sú počty prípadov aj úmrtí podhodnotené, dodal Reuters.