Matovič ku kauze diplomovky: Ak ma odvolajú, odídem z politiky

Pravda, TASR, SITA | 22.07.2020 16:57, aktualizované: 
matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič na tlačovke ku diplomovej práci.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) deklaroval, že ak ho poslanci Národnej rady (NR) SR na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde z funkcie predsedu hnutia a z politiky. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii s tým, že koaliční poslanci majú voľné ruky pri hlasovaní o dôvere premiérovi. Vyhlásil, že prípadný podvod pri svojej diplomovej práci spáchal nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje.

VIDEO: Jednu hodinu a 40 minút s premiérom. Igor Matovič o svojej diplomovke, slečne, čo za všetko môže a detektore lži.

Video

Matovič hovorí, že ho mrzí, že Denník N článok o jeho diplomovke zverejnil účelovo a zákerne v čase, keď letel do Bruselu. Ďalej tvrdí, že sa nikdy nechválil titulom a nemal ho ani zapísaný v občianskom preukaze. „Moja diplomová práca bola moja firma a môj doktorát je 5-dňový summit v Bruseli,“ povedal. Opäť zdôraznil, že ako študent zamestnával 2 000 ľudí.

Premiér opakovane tvrdí, že má čisté svedomie, pretože jeho údajné plagiovanie bolo neúmyselné. Novinárov vyzval, aby ho vzali na detektor lži. Tak by sa podľa neho mohlo dokázať, že nevedel o tom, že vo svojej diplomovej práci podvádzal.

„Veci nie sú vždy tak, ako sa na prvý pohľad zdajú. O tom, či mám byť predsedom vlády rozhodnú poslanci Národnej rady. Budú hlasovať úplne slobodne. Nevyhrážal som sa nikomu, že ak ma odvolajú, tak OĽaNO odíde z vlády. Ak ma odvolajú, tak odídem z politiky,“ hovorí Matovič.

Predseda vlády zároveň povedal, že o jeho diplomovej práci písali médiá už v roku 2012 a odvtedy sa nič nezmenilo. „Bol som si istý, že je riadne odcitovaná,” povedal s tým,že svoju prácu nevidel od roku 1998. Istota, že jeho práca je v poriadku, Matovičovi podľa jeho vlastných slov umožnila kritizovať pre plagiátorskú kauzu bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka.

V dobe, keď svoju prácu písal, existovalo podľa Matoviča minimum zdrojov na danú tému. To, že v práci sa pri tretine textu odvoláva citáciami na dvoch autorov podľa Matoviča konštatuje článok z roku 2012. „Tak som ju odovzdal a išiel som si ju obhájiť,” povedal. Pokiaľ ide o získaný titul, Matovič ho podľa vlastných slov nepoužíva.

Premiér dodal, že ak by chcel niečo skrývať, prácu by odniesol z knižnice univerzity. Na otázku, či svoju prácu zverejní a dovolí, aby prešla antiplagiátorským systémom, priamo neodpovedal. Zopakoval, že svoju prácu 20 rokov nevidel a ani ju nechce vidieť. Kritizoval novinárov, že nehľadajú pravdu a nepočúvajú s porozumením, pretože sa dokola pýtajú na to isté. Redaktori reagovali tým, že tak robia preto, lebo doteraz jasne neodpovedal na ich otázky.

Prečítajte si aj názor Mariána Repu: Pokánie podľa Matoviča.

Na chystanú tlačovku k medializovaným informáciám o jeho diplomovke reagoval Matovič na sociálnej sieti slovami, že sa na ňu tešia najväčšie slovenské morálne autority, ako aj on sám.

Poslanec NR SR Miroslav Kollár (Za ľudí) kritizuje na sociálnej sieti premiéra, ktorý na tlačovej besede útočí na novinárov.

Matoviča kritizuje v statuse na facebooku aj Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Premiér bude vo štvrtok čeliť odvolávaniu

Igor Matovič bude po prvý raz od nástupu do funkcie čeliť odvolávaniu na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi parlamentu. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci, ako aj neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali poslanci Smeru a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

Predseda vlády vo svojej diplomovej práci údajne odpísal dve knihy a v roku 1998 ju odovzdal ako svoje dielo. Magisterský titul získal na univerzite Komenského v Bratislave.

Matovič minulý týždeň v reakcii na zistenia, že jeho práca je plagiát, uviedol, že ak sa potvrdia podozrenia, mal by zrejme prísť o svoj titul. „Úprimne, netuším, či som pred 22 rokmi vo svojej diplomovke niečo necitoval a koľko toho bolo. Ak to tak je, ukradol som niečo, čo mi nepatrilo, som de facto v tejto veci zlodej, čo je smutné a určite nie na chválu,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti a dodal, že titulom sa nikdy nechválil.

Doplnil, že zo svojej funkcie odstúpi „hneď, ako splní všetko, čo ľuďom pred voľbami sľúbil“. Na záver sa ospravedlnil všetkým poctivým študentom, ktorí dokázali vyštudovať bez jediného odpisovania, našepkávania a iných „fintičiek“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ