USA spájajú otravu Navaľného s Kremľom

TASR | 10.09.2020 12:24, aktualizované: 
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Alexej Navaľnyj
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu označil za veľmi pravdepodobné, že otravu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného nariadili poprední ruskí predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

„Myslím, že ľudia na celom svete tento typ aktivity prekuknú… A keď vidia snahu o otrávenie disidenta a uvedomia si, že je tu značná možnosť, že to majú na svedomí ruskí predstavitelia, tak to pre ruský ľud myslím dobré nie je,“ povedal v stredu Pompeo v rozhovore s rozhlasovým moderátorom Benom Shapirom.

Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v súkromnej nemocnici Charité v Berlíne. Do nemeckého hlavného mesta ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, po tom, ako mu počas letu do Moskvy prišlo nevoľno.

Nemecko minulý týždeň vyhlásilo, že má „nesporné dôkazy“, že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok. Tá bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Navaľného spojenci poukazujú na to, že použitie tejto vojenskej nervovej látky naznačuje, že zodpovednosť môže niesť len Rusko. Moskva však akékoľvek zapojenie do tohto činu odmieta.

Pompeo v stredu zdôraznil, že USA ako aj jeho európski spojenci budú chcieť, aby Rusko nieslo čin zodpovednosť, pričom Washington sa zároveň pokúsi odhaliť totožnosť jeho páchateľov.

„Spravíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme znížili riziko, že sa takéto veci opäť stanú,“ uviedol. Pompeo sa takto vyjadril napriek nedávnemu tvrdeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý minulý týždeň povedal, že dosiaľ nevidel žiaden dôkaz potvrdzujúci otravu Navaľného.

Kremeľ obvinenia odmieta

Rusko vo štvrtok odsúdilo vyhlásenie Spojených štátov, že otrávenie Navaľného mohli nariadiť vysoko postavení predstavitelia ruského vedenia. Kremeľ tieto tvrdenia Spojených štátov označil za neprijateľné.

Kremeľ podľa jeho hovorcu Dmitrij Peskova považuje náznaky o účasti akýchkoľvek ruských predstaviteľov na incidente za „a priori mylné a neprijateľné“ a skresľujúce realitu. Uviedol, že Rusko má záujem zistiť, čo sa s Navaľným stalo.

Dodal, že Rusko ponúklo Nemecku – kde je Navaľnyj hospitalizovaný – súčinnosť pri vyšetrovaní, zatiaľ však nemá žiadnu odozvu.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) tiež Rusku podľa Peskova zatiaľ neposkytla výsledky laboratórnych testov, ktoré robili Navaľnému po prevoze z Ruska do Nemecka, kde lekári dospeli k záveru, že ruský politik bol zrejme otrávený nervovoparalytickou látkou typu novičok. Podľa TASS Nemecko medzičasom odovzdalo expertom z OPCW výsledky Navaľného laboratórnych testov.

Zastupujúca hovorkyňa nemeckej vlády Martina Fietzová v súvislosti s testami a ich výsledkami uviedla, že Berlín nevie, za akých podmienok by nemecká strana mala Rusku poskytnúť dôkazy o svojich zisteniach kauze Navaľnyj.

Nemecká polícia posilnila ochranu Navaľného

Polícia v Berlíne zvýšila bezpečnostné opatrenia, ktoré sa vzťahujú na Alexeja Navaľného hospitalizovaného s príznakmi závažnej otravy na berlínskej klinike Charité. S odvolaním sa na vlastné zdroje o tom informovali spravodajské portály Der Spiegel, The Insider a Bellingcat.

Posilnenie Navaľného ochrany podľa Der Spiegel znamená, že jeho zdravotný stav sa zlepšuje a polícia chce zabrániť ďalším pokusom o atentát, pretože súčasne so zlepšením zdravotného stavu možno očakávať, že k nemu príde aj viac návštev.

Zdroje spomínaných médií tvrdia, že Navaľnyj je schopný hovoriť a pravdepodobne si pamätá, čo sa mu stalo pred tým, ako 20. augusta omdlel v lietadle. Jeho vyjadrenia môžu byť pre ľudí stojacich za útokom nebezpečné, napísali spravodajské portály.

V pozadí berlínska klinika Charité, v ktorej je... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Charité V pozadí berlínska klinika Charité, v ktorej je hospitalizovaný Alexej Navaľnyj